chrome firefox opera safari iexplorer

На Черкащині в музеї замироточила ікона «Розп'яття Христа»

11 травня 2013 о 12:33

На Черкащині в Уманському краєзнавчому музеї перед Великоднем замироточила ікона. За останні 5 років, це вже другий випадок оновлення образів в стінах цього закладу.

Обидві ікони потрапили до музею з церкви в с. Бабанка Уманського району у 1972 році, пише Gazeta.ua.

«За кілька днів до Пасхи співробітники музею, перевіряючи експонати у фонді, побачили, що замироточив образ „Розп'яття Христа“. Для нас це — знакова подія. Ще 5 років тому ми помітили у цієї ікони ознаки мироточення, але вони були не чіткі. І саме цього року перед Великоднем вона почала активно оновлюватись», — каже директор музею Юрій Торгало.

Музейники переконують, що зовнішній вигляд ікони значно змінився.

«Ікона „Розп'яття Христа“ датується початком 18 століття. Автор – невідомий. Ікона виконана масляними фарбами на дереві. До музею вона потрапила в незадовільному стані. Але зараз триває процес оновлення. Фарби стають яскравішими. Навіть подряпина в центрі полотна зникла», — каже Юрій Вікторович.

Перша ікона у музеї оновилася 5 років тому.

«4 липня 2008 року під час огляду експонатів працівники музею випадково виявили, що ікона „Жених Церкви“, виконана на залізі, почала оновлюватись. У світі аналогів мироточення ікони в музеї немає. Таке трапилось лише одного разу в Росії, але там музейне приміщення перейшло церкві. Звичайно подібне відбувається лише в намолених місцях», — говорить директор музею Юрій Торгало.
Він переконаний, що саме випадки мироточення ікон позитивно вплинули на розвиток музею. Люди приходять помолитися до ікон, кажуть, що від них відчувається тепло.

«З 2008 року збільшилась кількість відвідувачів. Більше 40 тисяч прочан приїхали помолитись перед іконою „Жених Церкви“, — розповідає директор музею. — За виручені кошти від продажу квитків ми частково відремонтували музей».

Працівники музею планують віддати ікону на експертизу.

«Реставратор Науково – дослідного реставраційного центру Жанна Шевченко взяла пробу мира і підтвердила, що дійсно ікона замироточила. Але ми плануємо провести ще додаткові експертизи», — каже Юрій Торгало.

Ікону «Розп'яття Христа» можуть побачити всі бажаючі. Дорослий квиток коштує 6 гривень, дитячий – 3.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути