chrome firefox opera safari iexplorer

На Закарпатті зацвітає одне з природних чудес — Долина нарцисів

07 травня 2013 о 10:33

Зазвичай, на початку травня на Закарпатті квітне одне з чудес краю — Долина нарцисів. Це диво, розташоване біля села Кіреші Хустського району, є одним з не багатьох рівнинних осередків нарцису вузьколистого, пише Укрінформ. 

Щороку тисячі туристів приїжджають сюди помилуватися полем ніжних білих квітів.

Заповідник розташований на висоті 180–200 м над рівнем моря, в північно-західній частині Хустсько-Солотвинської улоговини, на стародавній терасі Тиси. Заповідна територія площею 257 га займає рівнинну ділянку в заплаві річки Хустець. Поряд з природними водотоками на території масиву розташовані i штучні — канали меліоративноі системи.

Довідка від «Рідної країни»

Як стверджують вчені, в льодовиковий період сталися геологічні катаклізми, з гір сповз величезний шмат землі разом із рослинами, які й стали знаменитістю цієї долини. На території Хустщини маємо Хустський масив Карпатського заповідника «Долина нарцисів». Саме тут ростуть унікальні дикі гірські нарциси, які не збереглися ніде більше у Європі.

«Долина нарцисiв» — унiкальний ботанiчний об’єкт, в якому охороняється найбiльший в Середнiй Європi осередок нарцису вузьколистого (Narcissus angustifolius). Цей середньоевропейський високогiрний вид поширений в Альпах, на Балканах i в Карпатах на висотах 1100—2060 м. На жаль, популяція високогірного нарцису у Долині постійно зменшується через порушення гідрологічного режиму, а також через витоптування туристами. Колись тут нарциси вкривали сотні гектарів землі, тепер щороку їх стає значно меншає.

Останніми роками нарциси почали висихати від недостатньої вологості ґрунту. На жаль, досі ані адміністрація заповідника, ані місцева влада не можуть знайти достатньо ефективного способу збереження цієї популяції рослини.

«Долина нарцисів» була одним з претендентів від Закарпаття на перемогу у всеукраїнській акції «7 природних чудес України».

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути