chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні відкривається ІІІ Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал»

24 травня 2013 о 12:48

З 24 травня до 1 червня 2013 року у Мистецькому арсеналі відкривається ІІІ Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» — найбільша подія в Україні, що об’єднує літературу і мистецтво.

Стисла статистика III Мiжнародного фестивалю «Книжковий арсенал» така: 200 видавництв, 10 майданчиків, що працюватимуть упродовж тижня, 20 відомих письменників із десяти країн світу...

Як повідомляє Україна молода, уперше на книжковому фестивалі «Мистецького арсеналу» буде представлено спеціальну нічну програму (з 24 на 25 травня), в якій організатори обіцяють поєднати поезію, музику і кіно.

Головною подією цієї новації стане проект «Серце темряви, поезії та музики»: найвідоміші українські поети — Юрій Андрухович, Каша Сальцова, Юрко Іздрик, Катерина Бабкіна, Мар’яна Савка, Богдана Матіяш, Павло Коробчук, Ярослав Лодигін — читатимуть свої тексти, а музичний супровід їхнім поезіям створять чи підберуть п’ять сучасних композиторів і діджеїв...

Також тим, кому не спиться, пропонують відвідати прем’єрний показ ранньої української та російської анімації «Мультагітпроп», яка не демонструвалася останні 80 років, та послухати 6–годинний фортепіанний марафон, на який зважився французький піаніст Ніколя Горват.

Удруге «Книжковий арсенал» заявив до своєї афіші спеціальну музичну програму, її відкриє моноопера «Погано темперовані пісні», яку композитор Святослав Луньов написав за «Алісою в країні чудес» Льюїса Керролла.

Учасниками проекту «Обмін речовин» будуть Оксана Забужко та Ігор Померанцев, Юрій Андрухович і Микола Рябчук, Віктор Неборак та Іван Малкович, Андрій Курков і Юрій Винничук, Борис Херсонський і Олександр Ройтбурд... Розбившись на пари саме за таким розподілом, вони проведуть відкриті дискусії. На літературно– та мистецтвознавчі лекції запрошують Юрій Макаров, Тамара Гундорова, В’ячеслав Брюховецький... «Книжковий арсенал» надає свою територію фестивалеві поезії «Київські Лаври», друга частина якого, як уже повідомлялося, пройде саме тут.

На книжковому фестивалі буде представлена виставка «Білі ворони», на якій зібрані найкрасивіші дитячі книги з 40 країн. Це щорічний конкурсний проект Міжнародної дитячої бібліотеки у Мюнхені, який готують спеціально для презентації на Дитячому книжковому ярмарку в Болоньї. Після цього експозиція мандрує іншими книжковими форумами і ось нарешті дістанеться Києва.

Нові книжки та ідеї везуть на «Книжковий арсенал» й іноземні гості. З Польщі до нас приїжджають автор «Самотності у мережі» Януш Леон Вишневський, який у Києві представить свої нові книги «На Face із сином» та «Марцелінка», й Барбара Космовська, письменниця, тринадцять книг якої перекладені українською. З Франції — Тьєрі Есс (у програмі фестивалю — презентація українського перекладу його роману «Демон»), мистецтвознавець Жан–Клод Маркаде, який презентуватиме монографію «Малевич» і візьме участь у «круглому столі» «Малевич і Україна», а також філософ і публіцист, головний редактор часопису Esprit Олів’є Монжен. Будуть також гості з Німеччини, Австрії, Чехії, Росії...

ЦІНА ПИТАННЯ

Цього року вхід на «Книжковий арсенал» буде платним. 20 гривень (дорослий), 10 гривень (пільговий) та 50 гривень (абонемент, за яким можна відвідувати події фестивалю протягом тижня). Музейні працівники, члени Спілки художників, військовослужбовці строкової служби, інваліди 1–ї та 2–ї групи тощо на «Книжковий арсенал» можуть проходити безкоштовно. У будні з 11.00 до 14.00 — вхід безкоштовний, у понеділок, 27 травня, — вхід безкоштовний.

Новина про квитки збурила хвилю невдоволення у соціальних мережах. Пояснити, чому було прийнято таке рішення, взялася куратор проекту Ольга Жук.

«Мистецький арсенал» не має державного фінансування чи підтримки на такі проекти, як «Книжковий арсенал», — нагадує пані Ольга. — Це державне підприємство, яке повинно окупити свої затрати на всі виставкові проекти (ми не підпорядковуємося Мінкульту, не маємо якихось дотацій на ці акції). Щороку я починаю з «нуля», ми самі шукаємо кошти на фестиваль. ...У нас іде промоція фестивалю — ролики у метро, сітілайти, радіо тощо. Нарікання лише від окремих видавців, деяких журналістів і людей, які голослівно звикли когось у чомусь звинувачувати, гіпотетично рахувати чужі гроші, і ніколи самі нічого не організовували».

З детальною програмою фестивалю можна ознайомитись тут. 

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути