chrome firefox opera safari iexplorer

За рік в Україні з'явилося 40 нових монастирів

30 травня 2013 о 15:24

У Міністерстві культури констатують ріст і розвиток релігійних конфесій. Про це йдеться у звіті «Про стан і тенденції розвитку релігійної ситуації та державно-конфесійних відносин в Україні за 2012 рік».

Як повідомляє «КоммерсантЪ-Украина», станом на 1 січня цього року, в Україні діє 55 конфесій, в межах яких існують понад 35 тис. релігійних громад і більше 31 тис. священиків. У звіті Мінкульту за 2011 рік було зафіксовано 32 тис. громад і 30 тис. священиків.

Зросла і кількість монастирів. У 2012 році їх налічувалося 500, а роком раніше – 459. На 1 тис. зросла і кількість недільних шкіл (13 тис. проти 12 тис.).

Згідно зі звітом, найбільше релігійних організацій зафіксовано у Волинській, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій та Чернівецькій областях. Тут сконцентровано 39% релігійних організацій України. У дев'яти областях Північно-Центрального регіону налічується 31%, а в десяти областях Південно-Східного регіону – 30% релігійних організацій.

Дані міністерства свідчать, що 51,6% релігійних громад складають парафії Української православної церкви Московського патріархату, Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви. Громади Української греко-католицької церкви складають 10,6% від усіх релігійних організацій держави.

На думку виконавчого директора Інституту релігійної свободи Максима Васіна, приріст громад є цілком природним.

«Він буде тривати й далі, оскільки церкви продовжують вести місіонерську роботу, залучаючи нових віруючих. Однак у зв'язку з цим, очевидно, виникне нова проблема – навіть зараз громадам не вистачає культових споруд. Багато з них роблять богослужіння в орендованих будівлях. Незабаром приміщень явно буде не вистачати для потреб віруючих», – заявив Васін.

Джерело: zaxid.net
Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути