chrome firefox opera safari iexplorer

Художники і нечуючі вирушать у сплав по Дністру: будуть малювати-фіксувати життя

12 червня 2013 о 14:58

Громадська організація «Майстерня громадських ініціатив» та фестиваль гірської та туристичної культури «Черемош-фест» започатковує ініціативу «Відчути Дністер» – спільний сплав нечуючих та художників, який відбудеться 15-16 червня і стартуватиме з села Незвисько на Івано-Франківщині. Мета заходу – налагодження комунікативного містка між середовищем мандрівників та нечуючими людьми. 

Про це 12 червня на прес-конференції повідомив співорганізатор «Черемош-фесту» та співзасновник «Майстерні громадських ініціатив» Юрій Досяк.

Відтак, семеро художників-волонтерів з Косівського інституту мистецтв (КІДПМП ЛНАМ) спробують стати своєрідними ретрансляторами емоцій семи нечуючих людей впродовж 50-кілометрової подорожі Дністром.

«Ми не робимо однобічний захід. Ініціатива поєднує туристичну, культурно-мистецьку та соціальну складові. Упродовж першого дня сплаву нечуючі милуватимуться дністровськими краєвидами, набиратимуться вражень, емоцій, які потім разом із художниками переноситимуть на картини. Малювання буде спільне, вони працюватимуть по двоє, буде імпровізація», – розповів Юрій Досяк.

Ще один співзасновник «Майстерні громадських ініціатив» Андрій Мельничук додав: «Завдання полягає у тому, аби передати емоції цих людей, їхні враження від сприйняття побаченого. На прикладі людей з обмеженими можливостями хочемо показати, що можна жити, подорожувати і отримувати від цього задоволення, що не завжди вміють робити повноцінні люди».

Картини, які намалюють художники та нечуючі, зі слів Юрка Досяка, експонуватимуть у подвір’ї львівського Музею ідей. «Це буде свого роду аукціон, а вилучені кошти підуть на витрати на наступні сплави», – зазначив він.

Загалом у сплаві братимуть участь близько 20 осіб, буде чотири плавзасоби. Окрім художників та нечуючих, будуть інструктори. Також до сплаву можуть долучатись звичайні туристи.

Збір часників – у суботу, 15 червня, о 10.00 в Івано-Франківську (біля автовокзалу). Далі – трансфер до початкової точки сплаву – с. Незвисько, біля автомобільного мосту.

Перша зупинка відбудеться в урочищі поблизу с. Копачинці (Франківщина). Далі, у неділю, 16 червня, сплав продовжиться до села Устечко, Тернопільської області (кінцева точка сплаву). Звідти буде організовано доїзд до Івано-Франківська.

Організатори ініціативи «Відчути Дністер» сподіваються, що сплав пройде цікаво та результативно. Вони планують проводити подібні заходи впродовж усього літа.

Нагадаємо, у селі Криворівня, що на Івано-Франківщині, у неділю, 12 травня, завершився екстремально-культурний «Черемош-фест». Окрім доброї музики, традиційних прикарпатських страв, родзинкою фестивалю стала еко-толока на берегах Черемошу та опановування азів спуску гірською рікою.

Джерело: ZIK
Розділи: Туристичні новини

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути