chrome firefox opera safari iexplorer

75 об’єктів Лаври уряд «подарував» Московському патріархату

11 липня 2013 о 18:05

75 об’єктів і споруд Києво-Печерської Лаври передаються у безоплатне користування чоловічому монастирю Української православної церкви Московського патріархату.

Йдеться про нижню Лавру, а решта об'єктів заповідника залишаються у державній власності, заявив міністр культури Леонід Новохатько.

Відповідний проект розпорядження Кабінету міністрів уряд ухвалив на засіданні 11 липня, повідомляє прес-служба Міністерства культури.

«Прийняття урядового розпорядження юридично впорядкує фактично існуючу ситуацію, що склалася продовж десятиліть у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі (чоловічий монастир)», — заявив Новохатько.

«Хочу підкреслити: мова йде лише про безоплатне користування майном, а не про відчуження», — уточнив міністр.

Правовідносини між державною та релігійною громадою передбачені діючим законодавством, зокрема Господарським кодексом. Саме на таких умовах у Києві діють Фролівський жіночий монастир, Свято-Покровський монастир і Церква Різдва Христового біля річкового вокзалу.

Також законодавство передбачає і зворотній шлях: держава може повернути майно, якщо релігійна громада неналежним чином його утримує, — наголошується у повідомленні.
Згідно нинішнього рішення уряду, витрати на утримання майна тепер повністю покладаються на релігійну громаду.

Як відомо, 27 червня Київська міськдержадміністрація погодила проект, який передбачає повернення культових споруд релігійним громадам.
Раніше журналісти у статті для «Української правди» з'ясували, що митрополит Павло фактично став справжнім власником майнового підприємства, що офіційно належить Києво-Печерській Лаврі.

Раніше журналісти у статті для «Української правди» з'ясували, що митрополит Павло фактично став справжнім власником майнового підприємства, що офіційно належить Києво-Печерській Лаврі.

Офіційна адреса підсобного підприємства Лаври — Київська область, Бориспільський район, село Вороньків, вулиця Українська, 127а — насправді належить магазину «Продтовари», що підтверджує довідка з БТІ.

А по сусідству — на вулиці Українській, 127в, знаходиться якийсь «майновий комплекс», зареєстрований особисто на Петра Лебедя.

Така маленька «помилка» в документах дозволила митрополиту Павлу стати справжнім власником всієї нерухомості підприємства, що офіційно належить Києво-Печерській Лаврі. Виходить, що якщо Лавра отримає нового настоятеля, її підсобне господарство — разом з тракторами, пилорамами і худобою — «піде» разом з попередником.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути