chrome firefox opera safari iexplorer

Хорватія офіційно вступила в Євросоюз, ставши 28 членом організації

01 липня 2013 о 13:32

На святкуваннях виконують гімн Євросоюзу. 

У Євросоюзі збільшилася кількість країн-учасниць. В ніч на понеділок Хорватія офіційно вступила в Євросоюз, ставши 28 членом організації. Опівночі за місцевим часом у столиці та інших містах розпочалися концерти, вистави та феєрверки на центральних площах. 

Символічними є акції, які відбувають на прикордонних КПП. Наприклад, на хорватсько-сербському кордоні в присутності офіційних осіб і журналістів була урочисто відкрита табличка зі знаком Євросоюзу. Одночасно на КПП між Хорватією і Словенією забрали знак «Митне управління Республіки Хорватії», що символізує скасування митних бар'єрів Хорватії з іншими країнами ЄС. 

З понеділка представники Хорватії починають роботу в органах Євросоюзу. У Єврокомісії країна отримала крісло комісара з захисту прав споживачів, яке займе Невен Міміца. До цих пір він був віце-прем'єром в уряді Хорватії. У Європарламенті у цієї країни є 12 місць. Їх займуть представники партій, що показали кращі результати на перших в історії країни виборах до Європарламенту 14 квітня цього року. 

Хорватська стає 24 офіційною мовою ЄС. Нагадаємо, що угоду про членство в ЄС Хорватія підписала ще в 2011 році. Угода набула чинності опівночі 1 липня 2013 року.

Опівночі з 30 червня на 1 липня Хорватія офіційно вступила в Євросоюз, ставши його 28-м членом. На честь цієї події на хорватсько-сербському кордоні в присутності офіційних осіб і журналістів була урочисто відкрита табличка зі знаком Євросоюзу. А на хорватсько-словенському – піднято зірковий прапор ЄС та прибрано знак «Митне управління Республіки Хорватії», що символізує скасування митних бар'єрів Хорватії з іншими країнами союзу. Крім того, сьогодні у країні відбудеться масове святкування вступу до ЄС. Як повідомлялося раніше, після вступу до ЄС у Хорватії поменшало туристів, а місцеві побоюються зростання цін.

Джерело: ТСН
Розділи: Туристичні новини

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути