chrome firefox opera safari iexplorer

На площі Міцкевича у Львові виявили унікальні знахідки

09 липня 2013 о 17:45

У Львові на площі Міцкевича, 9 майже два місці тривають археологічні дослідження. На сьогодні працівники Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України розкопали тут декілька монет періоду Австрії, гральні жетони, фрагменти керамічного посуду ХVІІ-ХІХ ст. Також розкрили фрагмент Високого муру, будинку пивоварні, рештки будинку-пам’ятки архітектури 1839 року. Однак, зі слів археологів, власник цієї, раніше знесеної будівлі-пам’ятки, не дає їм змоги спокійно проводити розкопки на ділянці. -AAA+
Про це повідомив кореспондент IA ZIK.

Як нагадав 9 липня на прес-конференції директор НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України Олег Осаульчук, на площі Міцкевича, 9 колись знаходився будинок – пам’ятка архітектури 1839 року. Через аварійний стан в кінці 90-х його розібрали, а земельну ділянку за цією адресою продали під забудову.

«Хоча пам’ятка досі у державному реєстрі, де-юре вона ще існує, та де-факто – вже ні, від неї залишились рештки фундаментів. Власник ділянки – «Центр розвитку нерухомості» замовив проведення археологічних досліджень, щоб встановити, які давні об’єкти тут є, що можна тут робити, чи враховувати результати досліджень, чи вони будуть настільки мізерними, що тут можна буде побудувати з нуля іншу споруду», – зазначив Осаульчук.

Наразі роботи тривають, але, підкреслив він, із великими перепонами з боку власників об’єкта неіснуючої нерухомості. Археологам блокують виїзд, викликають міліцію.

На запитання журналістів, чи йдеться про Спілку художників, археолог зазначив: «Наскільки я розумію, Спілка художників в 2011 році перепродала об’єкт фізичній особі – своєму ж юристу – громадянину Оленчину. У свідоцтві написано, що він – власник приміщень решток пам’ятки національного значення. Але приміщень тут немає, підвалів теж».

Зі слів Осаульчука, археологів звинувачують у розбиранні фундаментів будівлі, вивезенні каменю.

Він зауважив, що перші дослідження на пл. Міцкевича, 9 розпочались у 2005—2006 році: «Тоді було досліджено четвертину земельної ділянки. Але через судові перипетії із власником ділянки та власником нині неіснуючого об’єкта нерухомості роботи були припинені. На першому етапі досліджень було виявлено рештки Високого муру. Це закономірно, бо самий будинок був збудований на них. Тоді постало питання, наскільки рештки муру збережені. Вони у досить задовільному стані. Цьогорічні дослідження передбачають проведення розкопок на решті території і перевірку попередніх результатів».

Молодший науковий співробітник НДЦ «Рятівна археологічна служба» ІА НАН України, заступник начальника експедиції на пл. Міцкевича, 9 Остап Лазурко розповів, що на сьогодні археологи розкрили фрагмент Високого муру.

«Через цю ділянку проходить Високий мур – перша лінія оборони міста, яка почала будуватися в другій половині ХІV ст. Пізніше тут існували два будинки ХVІІ-ХVІІІ ст., котрі відносились до пивоварні і римо-католицької капітули. Дослідження почались у 2005—2006 роках і була розкрита третина усієї площі ділянки, – розповів він. – Сьогодні ми розкрили фрагмент Високого муру. При мурі розкрита кам’яна дорога, яка до нього прилягала із внутрішньої частини середмістя Львова. Також були відкриті ряд фундаментів будинку пивоварні і рештки фундаментів будинку 1839 року, який побудували після припинення функціонування оборонних укріплень. Під час досліджень у 2005—2006 роках на цій ділянці була відкрита дерев’яна криниця. Через місяць її можна буде побачити. Ми розчистили значну частину минулих розкопів і зараз поступово розкриваємо нові ділянки».

Також серед цікавих знахідок – фрагменти керамічного посуду ХVІІ-ХІХ ст., кілька мідних монет періоду Австрії ХІХ ст., два гральні жетони, котрі, ймовірно, використовувались, для азартних ігор. Вони мають лише номінал 20 і 1, але без гербів та інших символів.

Зі слів Лазурка, ділянку на Міцкевича, 9 потрібно повністю дослідити, а Високий мур та дерев’яну криницю – законсервувати. Саме ці два об’єкти пропонуватимуть для збереження.

За результатами досліджень археологи скерують пропозиції до замовника робіт та пам’яткоохоронних органів для прийняття ними відповідного рішення, додав Олег Осаульчук. Триватимуть розкопки до кінця жовтня.

Джерело: zik.ua
Розділи: Новини культури

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути