chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві представлять «Скарби Святих Лавр України»

02 липня 2013 о 17:31

У Музейно-виставковому центрі «Музей історії Києва», що на вул. Богдана Хмельницього, 8 липня відкриється виставка «Скарби Святих Лавр України».

Як повідомили УНІАН у прес-службі Київської міської державно адміністрації, виставка приурочена до 1025-ліття Хрещення Київської Русі та триватиме до 15 серпня.
На виставці буде представлено унікальні предмети трьох Лавр України: Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, Свято-Успенської Почаївської Лаври та Свято-Успенської Святогірської Лаври.

Як зазначають організатори, такий вибір не випадковий: усі ці монастирі є плодами Хрещення Київської Русі та найбільшими духовними центрами України з християнськими раритетами. Їхня історія починалася в невеликих печерах, а згодом, завдяки духовному подвигу їх насельників, ці храми перетворилися на найбільші монастирі та отримали статуси лавр. Сьогодні вони відомі на весь світ і продовжують розвиватися, виконуючи свою духовну місію.

Експонати виставки висвітлюють загальну сутність і велич цих духовних осередків та особливості кожного храму, розповідають про життя трьох найбільших в Україні святинь через їх духовну діяльність, а також результати цієї діяльності.
Серед експонатів будуть представлені ікони, церковні книги, хрести-енколпіони, шати для ікон, потирі, кахлі, літографії, сувенірна продукція

Джерело: РІСУ
Розділи: Новини культури

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути