chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві збудують Храмовий комплекс, в якому хреститимуть на березі Дніпра

23 листопада 2012 о 09:54

Наступного року на березі Дніпра Києва планують розпочати будівництво великого Храмового комплексу, в якому кожен бажаючий зможе скупатися або похреститися в річці, як це було 1025 років тому за князя Володимира.

Про це розповів на прес-конференції депутат Київської міської ради Олексій Омельяненко.

«Та розробка, яка є на сьогодні, цікава саме своїм вирішенням, тому що це буде практично в тому місці, де здійснювалося хрещення князем Володимиром – на березі Дніпра, – говорить він. – Сам храм, якщо на нього подивитися зверху, буде у вигляді хреста. Одним із головних об'єктів передбачається будівництво діорами, яка відтворюватиме те дійство хрещення, яке відбувалося тоді. Тобто всі бажаючі зможуть скупатися або похреститися в річці за прикладом того, як це було 1025 років тому».

Омельяненко презентував проект будівництва Храмового комплексу на честь хрестителя Русі. Комплекс запланували біля підніжжя Києво-Печерської лаври, у традиціях давньої Русі та Візантії.

У його структуру ввійдуть: храм-хрестильня, дзвіниця, музей Православ'я, діорама Хрещення Русі. Навколо храму-хрестильні хочуть влаштувати християнські водохресні купелі – за аналогом купелей на Святій Землі, у річці Йордан.

«На сьогодні в нас збір документів, які стосуються землевідведення, практично готовий. Проект перебуває на передпроектній стадії. Заключні документи ми плануємо отримати десь до кінця травня і якраз до дати Хрещення Русі символічно розпочати будівництво цього об'єкту», – зауважив депутат Київради.

Він також розповів, що сам храм займатиме приблизно 300 квадратних метрів. Територія навколо нього частково благоустроюватиметься, а частково забудовуватиметься об'єктами, що будуть розміщуватися під землею. Тому загальна площа комплексу становитиме приблизно 30-40 соток.

«Ми сподіваємося й розраховуємо, що цей проект підтримають голови тих держав, які раніше входили до Київської Русі – України, Росії та Білорусі. Відповідні наші пропозиції відправлені президентам трьох країн. І ми розраховуємо, що, як мінімум, патронат цих державних діячів буде», – додав Омельяненко.

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Новини культури

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути