chrome firefox opera safari iexplorer

Над підмурками Десятинної церкви збудують храм

09 жовтня 2012 о 10:00

На місці залишків Десятинної церкви планують будівництво храму. Відповідна концепція будівництва розроблена і віддана на погодження.

Про це повідомив голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець.

«Над засипаними минулої осені підмурками храму Десятинної церкви вколотять палі, на яких буде встановлена бетонна плита метром завтовшки, що слугуватиме майданчиком для будівництва майбутньої церкви. Наскільки мені відомо, згаданий проект вже знаходиться в держекспертизі Мінрегіонбуду», — розповів О. Бригинець.

Таким чином, фундамент старої Десятинної церкви, який є пам’яткою, стане недосяжним для огляду, що суперечить законодавству. Безліч видатних діячів, включно з екс-президентами В. Ющенком та Л. Кравчуком зверталися до президента В. Януковича з нагадуванням, що згідно закону, самі підмурки і є пам’яткою. А відбудовувати храм недопустимо «оскільки не збереглося достовірних зображень і креслень храму, побудованого Володимиром. Будь-який проект, загалом кажучи, не буде мати нічого спільного з історичною пам’яткою…Окрім того, будівництво Десятинної церкви закриє можливості для повноцінного аналізу унікальних археологічних матеріалів, які історики могли б отримати з новими науковими інструментами».

«Археологи підтвердили, що до них звертався один з відомих архітекторів з проханням надати інформацію про те, де на їхню думку, навколо підмурків Десятинної церкви можна вбивати палі. Хоча і Спілка археологів, і голова КМДА О. Попов неодноразово заявляли, що ніяке будівництво на місці підмурків храму не допустять, їх слова не можуть сприйматися як гарантія. Адже Спілка архітекторів не має впливу на прийняття рішень, а голова КМДА вже не раз демонстрував схильність змінювати свою точку зору», — заявив О. Бригинець.

Депутат наголосив, що влада досить довгий час із різних боків намагалася підійти до будівництва новобуду на міс ці Десятинної церкви, але донедавна це були лише її фантазії. «На сьогодні вони можуть стати реальністю, оскільки плани перетворюються в конкретні проекти і дозволи», — висловив пересторогу О. Бригинець.

Голова комісії направив до очільника КМДА О. Попова та міністра культури М. Кулиняка депутатський запит з вимогою зробити офіційну заяву щодо зобов’язання дотриматися законодавства і не допустити будівництва на підмурках Десятинної церкви.

«Рідна країна»

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути