chrome firefox opera safari iexplorer

Обнародувані креслення об’єкту, який планують звести над підмурками Десятинної церкви. ФОТО

27 листопада 2012 о 09:54

Забудовник намагається переконати киян, що бетонна плита на 18-метрових палях – це лише накриття над підмурками Десятинної церкви.

Про це заявив голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець.

«Дивлячись на проект, я не вірю в те, що десять рядів 18-метрових паль забивають між підмурками Десятинної церкви лише для того, щоб звести накриття для музеєфікації залишків храму. Не вірю в те, що 30-см бетонна плита на цих палях є лише накриттям залишків. Навіщо її оздоблювати мраморними та гранитними плитами, якщо можна було б накрити підмурки, приміром, скляним куполом? Те, що фактично є підлогою чи навіть фундаментом, забудовник називає «накриттям». Весь цей проект схожий більше на підготовку фундаменту для зведення нового храму», — вважає О. Бригинець.

 bryhynets.com


 bryhynets.com


 bryhynets.com


 bryhynets.com

Депутат показував зазначений проект посадки паль на інженерно-геолог ічному розрізі, багатьом архітекторам, не розповідаючи про який саме проект йдеться. Кожен з них однозначно заявляв, що, безумовно, йдеться про підготовчі роботи для будівництва великої споруди.

В той же час, як повідомлялося раніше, замовником проекту зведення цієї плити-моноліта є КП «Дирекція реставраційно-відновлювальних робіт», проект виконаний Творчою архітектурною майстернею «Ю. Лосицький» та погоджений Спілкою архітекторів України (що видно з документів).

«Невже архітектори не здогадуються, що 18-метрові палі та монолітна бетонна плита над підмурками історичного храму — це лише перший етап проекту, а другий, поки, від громадськості приховують. Якщо ж заплановано справді побудувати лише накриття для підмурків, то воно має бути щадним стосовно пам’ятки, легким, прозорим та на опорах, які не «претендуватимуть» на роль фундаменту нового храму», — переконаний О. Бригинець.

Депутат наголосив, що відповідний проект подається під завуальованою назвою «П роект консервації та сучасної музеєфікації залишків фундаментів, проект благоустрою території та будівництва музею над рештками Десятинної церкви».

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути