chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні небувалий сплеск покупок квартир

23 липня 2013 о 11:10

Люди поспішають оформити угоди перед введенням правил на купівлю товару на понад 150 тис. гривень.

За даними Асоціації фахівців з нерухомості, попит на житло зріс на 30% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Люди поспішають оформити угоди перед введенням нових правил. «З 1 серпня оцінку майна зможуть робити лише ті фахівці, які пройшли навчання і отримали нові сертифікати. Але не всі встигнуть, так що на якийсь час попит на їхні послуги збільшиться, а ціни зростуть», — говорить ріелтор і експерт з нерухомості Артур Пилипчук.

На сьогоднішній день оцінювачі вимагають за свої послуги від 400 до 1,5 тис. гривень, а відмовитися від них не можна, бо їхні висновки є обов'язковими документами для нотаріуса при будь-якій операції з нерухомістю. Зокрема, оцінювач повинен встановити ціну, від якої сплачується податок.

Крім того, прискоритися з угодами українців змушує обмеження сум готівкового розрахунку у розмірі 150 тисяч гривень з 1 вересня. «Зараз всі хочуть оформити угоди як раніше, щоб не відкривати рахунок у банку, не потрапити в поле зору податкової, — каже Пилипчук. — Та й взагалі ринок житла готується до „чорного“ вересня. Наші люди ще не уявляють, як все це буде працювати на практиці, і через це продавці охоче йдуть назустріч покупцям, а ті швидше приймають рішення про купівлю».

Київський ріелтор Анастасія Наконечна повідомила, що через це навіть знижують ціни. «Це більше стосується будинків в передмісті. Наприклад, у мене був будинок на мільйон, господар якого потроху знижував ціну, а тепер поспіхом скинув майже до 750 тисяч», — зазначила дівчина.

На думку експертів, обороти продажів стануть гальмувати вже з серпня, а восени ринок завмре. «Ми радимо клієнтам не планувати угод на вересень — треба подивитися, як буде працювати система, — повідомила президент Ліги експертів Світлана Бовсуновська. — Багато хто навіть зніме з продажу нерухомість, щоб не втрачати гроші. За нашими підрахунками, якщо продати квартиру вартістю понад 150 тисяч за новими правилами, то губиться до 3% — за відкриття рахунку, конвертацію, переказ, зняття готівки, послуги банку тощо».

Між тим президент Асоціації фахівців з нерухомості Сергій Злидень каже, що затишшя у вересні буде недовгим. «Люди розберуться, і вже до кінця осені квартири знову почнуть продаватися».

Поки правило про «150 тисяч» не набрало чинності, юристи вже шукають лазівки, щоб обійти обмеження. «Я не встигну оформити угоду до осені, тому хочу взяти в банку кредит на житло і одразу ж його погасити, — поділився планами киянин Микола М. — Таким чином, у податкової не буде до мене запитань, звідки в мене така сума за раз на покупку, і я не порушую закон». Ріелтори підтверджують, що українці проявляють інтерес до цієї схеми: "У мене все частіше клієнти стали питати, як можна обійти «грошову планку».

«Найідеальніший варіант з іпотечним кредитом. Але можна взагалі домовитися з забудовником — оформити договір продажу на 150 тисяч, а решту тут же оплатити готівкою», — говорить Анастасія Наконечна. Ще одна схема — розділити житло на кілька людей. «Покупці можуть купувати квартиру по частинах, оформивши її, наприклад, на родичів, — каже Пилипчук. — Також можна основну суму віддати авансом, а угоду оформити на 150 тис. грн. На аванс немає обмежень, його не потрібно оформляти у нотаріуса».

Зазначимо, раніше повідомлялося, що українці міняють планування квартир, щоб не платити податок на нерухомість.

 

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути