chrome firefox opera safari iexplorer

На небі засвітилась найяскравіша за останні 14 років нова зірка

17 серпня 2013 о 13:15

На небі в сузір'ї Дельфіна спалахнула найяскравіша з 1999 року нова зірка — так астрономи називають випадки, коли відбувається різке посилення яскравості зірок, іноді в десятки тисяч разів.

Першим зірку виявив японський астроном Коічі Итагаки, пише ZN.UA. 

У ході спостережень 14 серпня він побачив у сузір'ї Дельфіна (сусідній з сузір'ями Лебедя і Водолія) раніше незамеченную зірку шостої зоряної величини. На попередніх знімках цієї ж області Итагаки не знайшов ніяких об'єктів (принаймні яскравіше 13-ї зоряної величини).

Пізніше поява нової підтвердили астрономи з Білорусі, Росії та ряду інших країн.

Яскравість нової зірки продовжує зростати — до теперішнього моменту вона досягла зоряної величини 4,3.

На думку астрономів, це найяскравіша нова в нашій Галактиці з травня 1999 року, коли в сузір'ї Вітрил спалахнула нова зірка, яскравість якої досягла 3,1.

«Зараз її можна побачити неозброєним оком скрізь, де є погода, за винятком великих міст. По блиску, вона вже перекрила швидку нову 2002 року (V4743 Sgr), але навряд чи вона стане яскравішим нової 1999 року, що спалахнула на південному небі, в сузір'ї Вітрил. У будь-якому випадку це рідкісне явище, так що поспішайте спостерігати», — розповів астроном Леонід Єленін, співробітник Інституту прикладної математики імені Келдиша.

Спалахи нових пов'язані з вибуховими процесами в подвійних зоряних системах, один з компонентів яких — білий карлик («вигоріла» зірка, де вже не йде термоядерна реакція, що світиться за рахунок залишкового тепла), а другий — зірка, яка трохи легше і холодніше Сонця.

Більш масивний білий карлик «висмоктує» з компаньйона водень, і в якийсь момент в його водневої оболонці запалюється термоядерна реакція — відбувається вибух термоядерної цієї оболонки, і яскравість зірки зростає в десятки тисяч разів.

Через дні, а іноді і роки, яскравість зірки падає, однак існують і повторні нові, де термоядерні «самопідриви» можуть відбуватися по кілька разів.

Розділи: Довкілля

17 квітня

Інші дати
Григорій Давиденко
1921 – льотчик, учасник Другої світової війни, Герой Радянського Союзу. Здійснив 215 бойових вильотів, провів 13 повітряних боїв.
Розгорнути
Народився Микита Хрущов
(1894, с. Калинівка, Росія - 1971) – радянський державний діяч, керівник Комуністичної партії УРСР (1938 – 1947), перший секретар КПРС (1953—1964).
Цвіте терен, цвіте терен, А цвіт опадає. Хто в любові не знається - Той горя не знає. (Українська народна пісня)
Розгорнути