chrome firefox opera safari iexplorer

У Донецьку намагаються зірвати заходи на честь Василя Стуса?

19 серпня 2013 о 10:05

Під загрозою опинилася п'ята наукова конференція, присвячена життю і творчості Василя Стуса, яка запланована на цю осінь. Вона має відбуватися на базі Донецького національного університету, який свого часу закінчив письменник.

Також донецька міськрада виділила землю біля університету для обладнання скверу імені Стуса та встановлення йому пам'ятника. Зараз на ділянці почалися будівельні роботи, а про сквер уже не йдеться, повідомляє Радіо Свобода.

Цього року Василю Стусу виповнилося би 75 років. Ще в січні розробили план заходів із вшанування поета, перекладача та правозахисника. Серед них одним з найважливіших пунктів є проведення п'ятої наукової конференції, присвяченої життю та творчості Василя Семеновича. Попередні конференції проводилися в вересні, адже на цей місяць припадає сумна дата – 4 вересня Стус помер в ув’язненні.

Цього року ще нічого не готово, і невідомо, чи впорається оргкомітет навіть до листопада, пояснила Радіо Свобода заступник голови донецького обласного товариства «Просвіта» Марія Олійник. Вона зазначає, що член оргкомітету, проректор ДонНУ Тетяна Мармазова гальмує організацію та надає завідомо неправдиву інформацію, щоб зірвати захід, тому її потрібно виключити з оргкомітету.

«Вона просто неправду говорить, вводить в оману і гальмує абсолютно всю підготовку. Вона неправду говорила ректору і оргкомітету. Вона говорить, що міжнародну конференцію повинен фінансувати Донецький національний університет, що не відповідає дійсності. Це все за рахунок тих, хто приїжджає. Вона надала по інтернету неправдиві відомості в управління культури, що конференція вже пройшла», – каже Марія Олійник.

В самому університеті кажуть, що конференцію буде проведено, а от позицію Тетяни Мармазової не коментують, адже вона, як і ректор Роман Гринюк, у відпустці.

«Вона буде проводитися на філологічному факультеті. Прокоментувати зараз аргументи Тетяни Іванівни я не можу», – пояснила речниця університету Олена Грудєва.

Проте, як зазначає Марія Олійник, організовувати конференцію потрібно вже зараз.

Чи будуть сквер та пам'ятник?

У шахтарській столиці з іменем Василя Стуса пов'язані довгі «війни» за перейменування. Його ім’я хотіли надати обласну бібліотеку (нині – імені Крупської) та донецький університет, який він закінчив. Проте ці ініціативи натикалися на спротив як серед колективів, так і місцевої влади.

Однак наприкінці 2008-го року міськрада все ж винесла рішення виділити біля університету ділянку для облаштування скверу та встановлення там пам'ятника письменнику. Проте грошей на це – йшлося про півмільйона гривень – так і не виділили.

Будівництво на місці майбутнього скверу імені Стуса, Донецьк http://www.radiosvoboda.org

Будівництво на місці майбутнього скверу імені Стуса, Донецьк http://www.radiosvoboda.org

Відтак, коли днями на ділянці почалися будівельні роботи, українська громадськість занепокоїлася. Робітники пояснили, що просто виконують плановий ремонт тепломережі, але кількість будівельних матеріалів змушує сумніватися в їхніх словах. І донецький міський голова Олександр Лук'янченко раптом забув, про яке рішення та який пам'ятник і сквер йде мова.

«Який монумент? Не знаю, яке рішення. Якщо буде рішення і постанова, буде монумент. І фінансові ресурси, якщо будуть. Бо поки всі монументи споруджуються за рахунок спонсорів», – дивувався Лук'янченко.

Меморіальну дошку на філологічному факультеті ДонНУ свого часу допоміг встановити тоді ще міський голова Володимир Рибак, виділивши на це кошти. У січні цього року він відвідав Донецьк як голова Верховної Ради. На питання Радіо Свобода стосовно пам'ятника біля університету він відповів, що й цього разу готовий посприяти у його встановленні.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути