chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові відкрилася виставка старійшини польського мистецтва

02 серпня 2013 о 14:43

30 липня у Львівському Палаці мистецтв, вул. Коперніка. 17 відкрили виставку 84-річного професора Анджея Струмілло – живого класика, старійшини мистецтва Польщі.

Струмілло в 1945 році почав фотографувати, трохи пізніше захопився живописом, графікою, малюнком, інсталяцією і скульптурою. Він створював дизайн книг, організовував виставки, працював сценографом, робив театральні та телевізійні постановки, писав поезію. До Львова привезли його графічні роботи, малюнок, інсталяції, фотографії та листки із щоденника у форматі А4. Усього 150 робіт, 50 із них — графічних та ілюстрації до книг.

«У житті я хотів опанувати багато видів мистецтва. Однак розумів, що життя надто коротке, щоб зациклюватись на чомусь одному, тому мій творчий доробок настільки великий і різноманітний», — каже митець Анджей Струмілло.

Анджей Струмілло народився у Вільнюсі, Литва. Навчався у Державній Вищій школі образотворчих мистецтв у Лодзі, в Академії витончених мистецтв у Кракові. Створив колекцію мистецтва і матеріальної культури Далекого та Близького Сходу для етнографічного музею в Кракові і Музея Азії і Тихого океану в Варшаві. Серед багатьох його нагород є державна нагорода, дві нагороди від міністра культури і мистецтва, нагорода від Міністерства закордонних справ, і нагорода від міста Варшави.

«Це митець-феномен. Він об'їздив півсвіту, побачив все, що лише можна побачити, опанував багато видів мистецтва однаково добре. В основі його творчості — людина, це концепція усіх його робіт. Особливо вражають ілюстрації до книг — він малював їх до шведської, в'єтнамської, вірменської, російської літератури. Струмілло — митець, який відкритий до світу», — каже мистецтвознавець Мечислав Малавський.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути