chrome firefox opera safari iexplorer

Український трилер «Зелена кофта» змагатиметься на міжнародному фестивалі

12 серпня 2013 о 14:54

«Зелена кофта» режисера Володимира Тихого змагатиметься у конкурсній програмі секції «New directors» Міжнародного фестивалю класу «А» у Сан-Себастьяні. Фестиваль триватиме з 20 по 28 вересня.

За сюжетом трилеру, в одному зі спальних районів Києва зникає 7-річний хлопчик — Михайлик. Міліція нічого не може вдіяти. Старша сестра, 13-річна Ольга береться шукати брата сама. Підозрює в його викраденні київського чиновника. Знаходить його дочку і за допомогою місцевої шпани б'є її за гаражами. Головну героїню грає киянка 14-річна Олександра Петько.

Над сценарієм Володимир Тихий працював три роки. Консультувався зі слідчими. Основні сцени знімали в Києві — на Старій Дарниці та Харківському шосе. Бюджет фільму становить $800 тис, половина — державні кошти. Ще половину дала київська кінокомпанія «Артхаус трафік». Національна прем'єра кінострічки запланована на першу половину 2014 року.

Щороку в секції «New Directors» фестиваль представляє підбірку з 20 дебютів та інших фільмів перспективних кінематографістів з усього світу. Головний приз — премія Kutxa-New Directors Award в розмірі € 50 тисяч вручається режисерові картини і прокатнику фільму на території Іспанії.

Престижний міжнародний кінофестиваль класу «А» у Сан-Себастьяні з моменту свого заснування в 1953 році вважається одним з найважливіших кінематографічних подій у світі. У його рамках вперше були показані такі фільми, як «Запаморочення» Альфреда Хічкока і «Мелінда і Мелінда» Вуді Аллена. Саме «Сан-Себастьян» став злітною смугою для успішної кар'єри тоді ще початківців режисерів Френсіса Форда Копполи і Педро Альмодовара.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути