chrome firefox opera safari iexplorer

До кінця року гривня може девальвувати щонайменше до 8,5 грн. за дол. – експерт

20 вересня 2013 о 15:47

До кінця року здешевлення гривні не уникнути, середній курс продажу готівкового долара може підвищитися до 8,50 грн., подальшого здешевлення нацвалюти країна уникне у разі залучення валютних кредитів, зокрема і від МВФ.

Про це повідомив Микола Івченко, керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні.

За його словами, підсумовуючи баланс позитивних і негативних факторів, що впливають на вартість національної валюти, стає очевидним – до кінця року гривня буде помірно девальвувати.

По-перше, на національну валюти тиснутиме зменшення золотовалютних резервів, оскільки резервів на рівні $21,6519 млрд. вже недостатньо.

По-друге, наближаютьється скорочення стимулюючих заходів в США, це провокує зростання вартості запозичень для всіх країн, що розвиваються, зокрема і для України. На цьому тлі стає складніше залучати кошти як на внутрішньому, так і зовнішньому ринку. По-третє, торгова війна з Росією, на яку припадає близько 27 % українського експорту, також не на користь торгового балансу і гривні.

«Вже зараз стає зрозумілим, що девальваційні фактори, які впливають на гривню, є сильнішими ніж ті, що підтримують її. Тому ми вважаємо, що гривня буде плавно девальвувати до 8,50 грн. за готівковий долар до кінця року», – зазначив Микола Івченко.

НБУ, за його словами, імовірно, продовжить проводити політику стримування зростання гривневої ліквідності та інформаційної підтримки гривні, в тому числі, за рахунок оголошення про можливість введення податку на операції з готівковою валютою.

Більш сприятливим для гривні, прогнозує Івченко, може стати 2014 рік, оскільки до цього часу прискориться зростання світової економіки.
«Ми не думаємо, що НБУ буде поспішати з введенням податку на купівлю готівкової валюти, оскільки ці заходи не отримають підтримки в населення. Однак якщо чисте сальдо купівлі готівкової валюти знову досягне $500 млн. на місяць, такий податок все ж таки можуть запровадити», – резюмував Івченко.

Джерело: Вголос
Розділи: Аналітика