chrome firefox opera safari iexplorer

Місця на кладовищах Києва закінчаться через рік

17 вересня 2013 о 11:14

Вільних місць на київських кладовищах вистачить орієнтовно на рік. Тим часом у столиці процвітає нелегальний бізнес з продажу ділянок для поховань.

За даними київської влади, нині у Києві налічується 29 кладовищ, відкрите для нових поховань тільки Північне кладовище у Броварському районі біля села Рожівка, пише «Комерсант-Україна».

Ще два кладовища – Старообрядницьке і Мишоловське – закриті, решта – напівзакриті і доступні для поховань тільки на вже зарезервованих місцях.

«КМДА веде переговори з Київською обласною держадміністрацією про виділення земельної ділянки площею 21,78 га біля Південного кладовища на території Віти-Поштової», — розповів директор департаменту житлово-комунальної інфраструктури КМДА Дмитро Новицький.

Голова Київської обладміністрації Анатолій Присяжнюк підтвердив, що нині створена робоча група з цього питання: «Місцева громада також поставила умови столиці – провести водогін, забезпечити соціальне навантаження на розвиток села та оздоровлення дітей. Київська міськадміністрація поки цього не виконує».

Водночас, незважаючи на звернення на офіційному сайті міської ритуальної служби про незаконність продажу місць, що загрожує покупцям втратою грошей, в інтернеті є велика кількість подібних оголошень. Ціни становлять від 10-12 тис. грн за місце на Лісовому або Берковецькому кладовищах, до $8 тис. на Байковому кладовищі.

Як відомо, саме Байкове кладовище є одним із найпрестижніших. Залежно від близькості до алеї з могилами відомих людей вартість місця на ньому може досягати і $20-30 тис.

Тільки за I півріччя 2013 року ритуальними службами міста проведено 9 928 поховань, зокрема і шляхом кремації. У свою чергу в новому генплані столиці, який вже готовий до передачі на держекспертизу, зазначено, що в найближчі 15-20 років необхідно виділити 220 га землі для нових поховань. Як альтернативу пропонується провести реконструкцію наявних кладовищ з будівництвом колумбарних стінок, запровадити заборону на поховання традиційним способом у межах міста, крім випадків підпоховання на сімейні могили і повторного поховання, а також збільшити потужність наявного крематорію на Байковому кладовищі і побудувати новий у приміській зоні.

Крім того, фахівці запланували розширення Південного кладовища на 27,4 га, Північного – на 68 га з будівництвом нового крематорію. Пропонується також використовувати резервну ділянку площею 80 га між селами Мироцьке Києво-Святошинського району та Блиставиця Бородянського району, а також територію в 50 га у Бориспільському районі під нові кладовища.

Джерело: Коментарі
Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути