chrome firefox opera safari iexplorer

На Черкащині «оптимізували» школу В’ячеслава Чорновола

17 вересня 2013 о 08:57

Цього року Вільховецька загальноосвітня школа І-ІІ ступенів, що у Звенигородському районі на Черкащині, не відчинила дверей для учнів.

Саме до цієї школи свого часу ходив, а у 1955 році завершив її із золотою медаллю видатний патріот, дисидент, голова Народного Руху України В’ячеслав Чорновіл, пише Про головне. 

Ще минулого року у селі функціонувало два навчальні заклади: Вільховецька загальноосвітня школа І-ІІ ступенів (дев’ятирічка) та Вільховецький НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів — дитячий садок».

У селі проживає близько 3000 населення.

Прагнення влади зекономити на освіті та «оптимізувати» школи призвело до закриття навчального закладу. Школу вирішили реорганізувати та приєднати до НВК, припинивши її діяльність. Однак ця реорганізація відбулося з грубим порушенням законодавства, зазначає Інтернет-видання.

Так, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 року №964 реорганізація та ліквідація загальноосвітнього навчального закладу у сільській місцевості допускається лише за згодою територіальної громади. Це означає, що лише вільхівчани мали право вирішити долю школи. Однак звенигороські чиновники винесли питання закриття школи на розгляд сесії районної ради.

Опозиційний депутат від «Батьківщини» Володимир Кучер став єдиним, хто проголосував категорично проти такого рішення. Обранець мотивував колег не порушувати закону, адже депутати райради не мають права розглядати питання про закриття школи, бо це не їх компетенція.

— Це грубе порушення законодавства, — пояснив Володимир Кучер у коментарі «Про головне». — Начальник відділу освіти не мала права виносити це питання на сесію райради. Громада має знати, що прийнято незаконне рішення, і вона може скасувати його у суді. І я першим допоможу їй це зробити, — пояснив Кучер.

Розділи: Новини освіти