chrome firefox opera safari iexplorer

Офіційний вік української молоді планують знизити з 35 до 28 років

30 вересня 2013 о 12:46

Президент затвердив стратегію молодіжної політики до 2020 року. Документ розроблявся Міністерством молоді та спорту. У ньому перераховуються основні проблеми молоді та пропонуються способи їхнього розв'язання, передає «КоммерсантЪ-Украина».

Прикметно, що в даний час діє державна цільова соціальна програма «Молодь України», розрахована до 2015 року. Її вартість становить 257 млн грн.

Згідно з новою стратегією, вирішувати наявні питання пропонується поетапно. Зокрема, до 2015 року планується знизити віковий критерій для молоді з 35 до 28 років і розробити детальний план заходів у рамках стратегії. «Світ змінився, жінка та чоловік в 35 років сьогодні — це мати трьох дітей і бізнесмен, що відбувся. А молодь — це категорія, яка вимагає підвищеної підтримки та уваги з боку держави, найчастіше це люди до 28 років», — пояснив перший заступник міністра молоді та спорту Сергій Глущенко.

На другому етапі, до 2018 року, планується збільшити обсяг фінансування молодіжних програм, а до 2020 року — вирішити питання працевлаштування та забезпечення житлом. Наприклад, молодим людям обіцяють надавати «іпотечне пільгове кредитування строком до 30 років» і знижку «в межах 30% вартості за рахунок держбюджету».

«В Україні програма доступного житла для молоді є давно, але проблему це не вирішило. За цією програмою житло отримали, можливо, кілька тисяч сімей, тоді як молодих людей у нас 14 млн. Людині треба дати можливість заробляти, і тоді вона сама вирішить свої житлові проблеми», — сказав Сергій Глущенко.

Автори документа також планують залучати молодих людей до здорового способу життя та вивченню іноземних мов. «100% молоді потребують знання англійської та інших мов країн ЄС» , — пояснив пан Глущенко. При цьому, за його словами, держава не стане оплачувати всім охочим навчання на мовних курсах, а лише надасть інформацію про їх наявність.

Найбільш суперечливим виявилося зниження офіційного віку молоді. «У свій час ми, навпаки, підвищили вік молоді до 35 років, тому що 25-35 років — це час, коли люди активно створюють сім'ї і потребують отримання житла. До 28 років це складно встигнути», — заявив екс-міністр молоді та спорту, уповноважений з прав дитини Юрій Павленко.

«Якщо ми говоримо про розвиток молодіжного підприємництва, треба визнати, що вік, коли відкривають свою справу, — це 30-35 років, у 28 рідко хто таким займається, тому зниження вікового цензу, швидше за все, покликане зменшити число людей, на яких поширюються пільги», — вважає президент Української асоціації студентського самоврядування Єлизавета Щепетильникова.

Джерело: Newsru.ua
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути