chrome firefox opera safari iexplorer

Цієї зими українців «атакуватиме» новий штам грипу

12 вересня 2013 о 17:37

Сезонна епідемія почне «косити» українців ближче до Нового року, а пік захворюваності очікується в кінці січня. Про це «Вістям» розповіла завідувачка відділом респіраторних та інших вірусних інфекцій ДП «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського АМН України» Алла Мироненко.

За словами експерта, українці в 2013—2014 роках хворітимуть двома типами вірусу.

«Ми чекаємо, що буде новий штам H3N2, його у нас ще не було, і штам B, швидше за все, Visconsin. А ось H3N2 California, який викликав пандемію, у нас вже був три сезони. Він якщо й буде, то зрідка. Два перших віруси — основні», — зазначила Мироненко.

При цьому підкреслила, що H3N2 є більш агресивним штамом грипу. «Він більш мінливий, дає більше пневмоній. Все більш інтенсивні епідемії, як правило, пов´язані з вірусом H3N2, причому уражаються всі вікові групи, особливо страждають літні і «хроніки», які можуть померти від ускладнень Цей вірус може з´явитися вже до Нового року, але традиційно пік захворюваності може зміститися на кінець січня — початок лютого», — зазначила лікар.

При цьому експерт підкреслила, що щеплення — один з найдієвіших способів запобігти грипу. Особливо рекомендується робити щеплення людям, яким виповнилося 60 років і більше.

Варто зазначити, що зараз вакцин ще немає в продажу — вони повинні з´явитися в клініках на початку наступного місяця.

Головний дитячий імунолог Києва Федір Лапій пояснює, що в Україні вакцини проти грипу традиційно, у зв´язку з особливостями реєстрації, стають доступні саме в жовтні.

«Очевидно, буде той же асортимент, що й минулого року — французького, голландського, бельгійського виробників. У державних установах будуть доступні, швидше за все, від 70 грн. Ідеально робити щеплення якраз у жовтні — потрібно кілька тижнів на формування захисту організму від вірусу».

У приватних клініках кажуть, що вакцини будуть, орієнтовно, по 175 грн, плюс вартість консультації до 300 грн», — розповів імунолог.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути