chrome firefox opera safari iexplorer

Українським безробітним скоротять термін обліку

26 вересня 2013 о 11:34

В Україні мають намір скоротити термін перебування на обліку безробітних до середньоєвропейського рівня — з шести до чотирьох місяців

Про це заявила глава Держслужби зайнятості України Марина Лазебна , передає «Комерсант- Україна».

За її словами, в регіонах «вже поступово йдуть до цього показника».

За словами Лазебної, скоротити терміни перебування на обліку допоможе закон про зайнятість, зокрема норми про надання ваучерів для підтримки конкурентоспроможності громадян старше 45 років ( у 2013 році вони становлять 11,47 тис. грн; з травня по серпень ваучери отримали 10,2 тис . українців, з яких 5,3 тис. осіб були безробітними) .

Серед стимулів зайнятості також зазначена компенсація єдиного соцвнеску для роботодавців, які створюють нові робочі місця (працевлаштовано 3 тис. осіб), і одноразові виплати для відкриття бізнесу (10 тис. осіб).

Як уточнили в прес-службі відомства, середня тривалість перебування на обліку скоротилася за останній рік на 16 днів — до 151 дня (п´ять місяців). Винятком стала Тернопільська область, де показник зріс на два дні.

Найшвидше працевлаштовують у Закарпатській, Львівській, Одеській областях та Севастополі. «Чотири місяці — це наш орієнтир. Коли можна буде його досягти, ми не знаємо» , — зазначили у службі.

Слід зазначити, що кількість вакансій у базі даних служби зайнятості на 1 вересня була майже в п´ять разів менша ( 88,6 тис.), ніж офіційно зареєстрованих безробітних. При цьому основною проблемою сучасного ринку праці є брак якісних робочих місць з гідними умовами та оплатою.

Нагадаємо, наразі немає обмежень по терміну перебування на обліку (статус безробітного надається з першого дня реєстрації), але при дворазовій відмові від запропонованої підходящої роботи непрацевлаштований знімається з обліку.

Крім того, допомога з безробіття не може виплачуватися довше 360 календарних днів протягом двох років, але тільки перші 90 днів безробітні отримують 100% нарахованої суми. Після цього щомісячні виплати скорочуються на 20-30%. Прискорюючи працевлаштування, держава зможе економити на фінансування допомоги з безробіття.

Джерело: Коментарі
Розділи: Суспільство

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути