chrome firefox opera safari iexplorer

Міськрада Яремче заборонила мобільний зв’язок та інтернет

31 жовтня 2013 о 13:38

Місто обласного значення Яремче, де проживає понад 8000 осіб, від учора залишилось практично без стільникового зв’язку та мобільного інтернету. Це пов’язано з рішенням місцевої влади про припинення роботи базових станцій найбільших мобільних операторів – «Київстар» та МТС.

Місцеві мешканці у соцмережах зранку, 31 жовтня, нарікають на відсутність зв’язку. За їх словами, в Яремче майже відсутній зв'язок у мережі «Київстар»: покриття є, але здійснити чи прийняти дзвінок практично неможливо. Аналогічні проблеми – і в абонентів МТС.

І в «Київстарі», і в МТС ZAXID.NET підтвердили цю інформацію. Оператори пояснюють ситуацію, що склалась, рішенням Яремчанської міської ради, яким та, фактично, припинила роботу їхніх базових станцій стільникового зв’язку.

 

Так, Яремчанська міська рада своїм рішенням від 26 вересня розірвала договори оренди нерухомості з двома операторами мобільного зв’язку – «Київстар» та МТС – і припинила роботу їхніх базових станцій, що розташовані на території міста, поблизу центральної Яремчанської лікарні.

Як ідеться у рішенні, це зроблено «на заяви та звернення місцевих жителів, керуючись ст. 26 Закону України про місцеве самоврядування в Україні». У статті йдеться про компетенцію сільських, селищних та міських рад, зокрема у питанні прийняття рішень щодо відчуження комунального майна. До речі, як повідомляє «Збруч», таке рішення депутати прийняли одноголосно.

Щодо мотивів, то, за інформацією івано-франківського видання Фіртка, таке рішення депутати ухвалили через те, що мешканці будинків, які розташовані неподалік лікарні, неодноразово скаржились на погіршення стану здоров'я.

До складу міськради шостого скликання входить 36 депутатів (15 – «нашоукраїнці», 6 – «свободівці», по 2 від ПР, «Сильної України», КУН, «Фронту змін», «Батьківщини», 1 від УНП, а також 4 безпартійних).

Оператори мобільного зв’язку погоджуються перенести своє обладнання на нові майданчики, однак міськрада ще не виділила альтернативних ділянок для цих цілей.

Водночас у мобільного оператора «Київстар», послугами якого користується близько 80% мешканців, Яремче та значна кількість туристів, стверджує, що для забезпечення мобільним зв’язком Яремче потрібно, щоб базова станція-ретранслятор була розташована в межах цієї улоговини, тобто, фактично, в центрі міста: «Яремче – місто, що розташоване в гірській улоговині. Базова станція, яку місцева влада бачить як альтернативу центральній базовій станції, розміщена на горі Маковиця та не має технічної можливості забезпечувати сигнал у центральній частині міста. Для забезпечення мобільним зв’язком Яремче необхідно, щоб базова станція-ретранслятор знаходилася в межах цієї улоговини, тобто, фактично, в центрі міста. Вимкнення діючої базової станції призведе до повної втрати сигналу, і як результат – відсутності зв’язку в центральній частині міста, поблизу залізничного вокзалу, сувенірного базару та основній автомагістралі… Ми спільно плануємо шукати компромісне рішення щодо розміщення базової станції, яке відповідатиме інтересам яремчан. Одним із варіантів є надання міськрадою альтернативного місця для перенесення діючої станції до моменту її вимкнення. Із цією метою міськрадою була створена робоча група, однак, наразі питання надання нового місця для базової станції так і не вирішено», – коментувала Фіртці 29 жовтня спеціаліст зі зв’язків з громадськістю та пресою компанії «Київстар» Анастасія Рибицька.

Експерт із зовнішніх зв'язків ЗТУ «МТС Україна» Володимир Хіцяк у своєму коментарі для «Збруча» рішення Яремчанської міськради назвав необґрунтованим, оскільки воно базується лише на думках громадськості: «ПрАТ «МТС Україна» здійснює свою діяльність відповідно до отриманої ліцензії, яка надає право споруджувати та експлуатувати мережі стільникового зв’язку. І робить це компанія у відповідності до чинного законодавства, дотримуючись усіх норм. На усі базові станції розробляється та погоджується санітарний паспорт, який і засвідчує відсутність порушень, а отже, і ризиків для здоров’я людей».

За словами ж міського голови Яремче Василя Онутчака, у той час, коли встановлювалися станції, будь-якого дозволу чи рішення від міськради не було потрібно і керівник підприємства, на території якого встановлювалися станції, мав право самостійно підписати угоду: «Тоді не вимагалося такого рішення міськради. Керівник комунального підприємства, тобто головний лікар міської лікарні, сам підписував цю угоду».

Щодо загрози залишитися без зв’язку, то мер переконаний – для туристичного Яремче це ситуація недопустима. Відтак, мер запевняє, що влада шукає нове місце для перенесення станцій. Втім, поки що безрезультатно і питання залишається невирішеним.

Додамо, що загалом у Івано-Франківській області працює близько 700 станцій мобільних операторів. У самому ж Яремче проживає понад 8000 осіб, а також сюди щороку приїздять десятки тисяч туристів. Неподалік розташовані такі популярні туристичні місця, як водоспади «Пробій», «Жонка» та «Дівочі сльози», Яремчанський каньйон, перевал Пересліп, а також камінь та скелі Довбуша.

Джерело: Zaxid.net
Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути