chrome firefox opera safari iexplorer

На Землі почалася магнітна буря

09 жовтня 2013 о 11:21

У ніч на середу, 9 жовтня, на Землі почалася магнітна буря, викликана викидом плазми на Сонці.

На думку вчених, причиною збурень став корональний викид маси — хмара плазми, викинута Сонцем, яка змусила земну магнітосферу коливатися.

За прогнозом експертів, у четвер і п'ятницю, 10 і 11 жовтня, магнітосфера планети також буде збуреною. До вихідних ситуація нормалізується.

Нагадаємо, що магнітні бурі нерідко супроводжуються головними болями, мігренню, прискореним серцебиттям, безсонням, поганим самопочуттям, зниженим життєвим тонусом, перепадами тиску. Вчені пов'язують це з тим, що при коливаннях магнітного поля сповільнюється капілярний кровотік і настає кисневе голодування тканин.

Зазначимо, що попередня магнітна буря припала на 2 жовтня. Вона була викликана відривом згустку плазми розміром з половину сонячного диска, схожого за формою на велику гусеницю.

27 липня

Інші дати
Володимир Воробйов
1876 – професор анатомії, член АН УРСР. Засновник школи функціональної динамічної анатомії. Створив у Харкові перший у світі «Музей становлення людини». Автор «Атласу анатомії людини» в 5 т.
Розгорнути
Володимир Маковський
1870 – український учений у галузі турбінобудування. Засновник вітчизняної наукової школи газотурбобудування.
Розгорнути
Народився Іван Гнатюк
(1929, с. Дзвинячі Тернопільської обл. - 2005) -  український поет. Автор збірок "Паговіння", "Калина", "Повнява", "Жага", "Життя", "Дорога", "Чорнозем", "Турбота" та ін.
Розгорнути
Народився Володимир Короленко
(1853, м.Житомир – 1921) — письменник, журналіст, публіцист і громадський діяч. Автор вторів «Сліпий музикант», «У поганому товаристві», «Сорочинська трагедія» та ін.
«Ні, не вихваляти треба терор, а застерігати від нього, звідки б він не виходив. І благо тій стороні, яка першою зуміє відокремитись від кривавого туману, й першою згадає, що мужність у відкритому бою може йти поряд із людяністю і великодушністю до переможеного… Історія нас розсудить…». (Володимир Короленко).
Розгорнути