chrome firefox opera safari iexplorer

На Землі почалася магнітна буря

09 жовтня 2013 о 11:21

У ніч на середу, 9 жовтня, на Землі почалася магнітна буря, викликана викидом плазми на Сонці.

На думку вчених, причиною збурень став корональний викид маси — хмара плазми, викинута Сонцем, яка змусила земну магнітосферу коливатися.

За прогнозом експертів, у четвер і п'ятницю, 10 і 11 жовтня, магнітосфера планети також буде збуреною. До вихідних ситуація нормалізується.

Нагадаємо, що магнітні бурі нерідко супроводжуються головними болями, мігренню, прискореним серцебиттям, безсонням, поганим самопочуттям, зниженим життєвим тонусом, перепадами тиску. Вчені пов'язують це з тим, що при коливаннях магнітного поля сповільнюється капілярний кровотік і настає кисневе голодування тканин.

Зазначимо, що попередня магнітна буря припала на 2 жовтня. Вона була викликана відривом згустку плазми розміром з половину сонячного диска, схожого за формою на велику гусеницю.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути