chrome firefox opera safari iexplorer

Четвертий потужний спалах на Сонці: можливі проблеми з радіозв’язком

15 травня 2013 о 10:33

Четвертий потужний спалах стався на Сонці, що може призвести до проблем з радіозв’язком на Землі.

Про це повідомив «РИА Новости» представник Інституту прикладної геофізики Росгідромету (ІПГ).

«Близько 06.00 середи у тій самій активній області, що й учора, стався спалах класу Х, вже четвертий за два дні. Незвичайно активна діяльність цієї групи продовжується, але її геоефективність поки що невелика, і основна дія полягає в погіршенні умов проходження радіохвиль на освітленому боці Землі під час спалаху», – сказав співрозмовник агентства.

Сонячні спалахи залежно від потужності рентгенівського випромінювання поділяються на п’ять класів: A, B, C, M та X. Мінімальний клас A0.0 відповідає потужності випромінювання на орбіті Землі в 10 нановатів на квадратний метр. При переході до наступної літери потужність збільшується вдесятеро. Спалахи часто супроводжуються викидами сонячної плазми. Якщо хмара плазми досягає Землі, починається магнітна буря.

Останні спалахи стали найпотужнішим сплеском сонячної активності з 23 жовтня 2012 року, коли на Сонці стався рентгенівський спалах класу X1.8.

Джерело: ZIK
Розділи: Довкілля

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути