chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні кожний четвертий протест у липні зазнавав репресій

07 серпня 2012 о 15:29

У липні пік протестів викликав збільшення кількості репресій: кожний четвертий протест зазнавав репресій. 

Про це повідомляє Центр дослідження суспільства.

За кількістю протестних подій липень перевершив навіть червневий рекорд. Минулого місяця в середньому відбувалося по 13 протестів щоденно (принаймні 404 загалом), тоді як у червні щодня відбувалося в середньому 11 протестних подій (330 загалом). Для порівняння: у 2011 році в середньому відбувалося близько 6 подій щодня.

Пік протестів припадає на перший тиждень липня (153 події) та є наслідком прийняття закону про мови. Згодом активність знизилася, але все одно залишалася значно вища середньої, що особливо нетипово в цій порі року. До кінця липня ЦДС фіксував 70-80 протестів щотижня.

Левову частку липневих протестів склала конфронтація навколо закону про мови (45%), а кількість таких протестів у порівнянні з червнем виросла вдвічі: 83 протестні події у червні та принаймні 180 – у липні.

Минулого місяця досягнуто ще один абсолютний рекорд протягом майже трьох років моніторингу — кількість репресій у відповідь на протести. У липні було зафіксовано 101 негативну реакцію на протест. Для порівняння: кількість репресій у травні та червні не перевищувала й 70 подій.

При цьому, якщо у червні на 100 протестних подій припадало 19 репресивних (що відповідає середньому показнику за 2011 рік), то в липні це співвідношення виросло до 25:100. Таким чином, в середньому кожний четвертий протест зазнавав репресій. Трохи більше 40% репресій (42 події) були спрямовані проти «мовних» протестів, що приблизно відповідає їх частці серед загальної кількості протестів у липні.

Не зважаючи на надзвичайну кількість «мовних» подій, вони так і не переросли у справді «народну» масову кампанію. У липні в 70% «мовних» протестів, для яких була повідомлена кількість учасників, брали участь менше 100 осіб. Протестні події за участі більше 1000 осіб були одиничними.

При цьому мовне протистояння відвернуло увагу громадськості від соціально-економічних питань, які ставали причинами для всіх попередніх загальнонаціональних антиурядових кампаній. Хоча відносна частка соціально-економічних протестів у липні суттєво впала – до 30% (у 2011 р. було 60%), але абсолютна кількість таких протестів залишається високою – ЦДС зафіксував 121 подію. Минулого місяця основними соціально-економічними проблемами, які викликали мобілізацію громадян, були інтереси малого бізнесу (17 протестів), забудова міського простору (13), поганий стан і загроза приватизації комунальних послуг (12).

Джерело: ZAXID.NET
Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути