chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні вперше видали мапу репресій проти українців

10 травня 2011 о 14:25

Карта під назвою «Репресії проти українців в СРСР» була видана у Львові благодійним фондом «Україна-Русь», повідомляє «Радіо Свобода».

Уперше на мапі показано географію розташування концтаборів, де у ХХ столітті відбували покарання українці. За статистикою дослідників, із 1918 до 1989 років від репресій потерпіли від 23 до 30 мільйонів українців.

Карта колишнього СРСР рясніє позначками концтаборів. Перший із них створений у Соловецькому монастирі у 1918 році. Вже у 1930-х роках діяла ціла мережа таборів ГУЛАГу. Найбільше число в’язниць, у яких розстрілювали людей, розташовувалась у Москві.

Автори мапи показали місця загибелі визначних українських діячів: Миколи Хвильового, Миколи Скрипника, Євгена Плужника, Леся Курбаса, Гната Хоткевича, Василя Стуса та багатьох інших, – а також розмістили їхні фотографії.

Позначені місця поховань і масових розстрілів органами НКВС, а це відомі Биківня у Києві, Дем’янів Лаз в Івано-Франківську, Саліна на Львівщині, Рутченкове поле у Донецьку та чимало інших.

«У «Чорній книзі комунізму» наводиться цифра: 65 мільйонів репресованих мешканців колишнього СРСР. За нашими даними, близько 30 мільйонів становлять українці», – наголосив голова благодійного фонду «Україна-Русь» Ростислав Новоженець.

Проти українців застосовувались різні форми репресій: ліквідація політичних лідерів, нищення у тюрмах, у концтаборах, голодом, втягуванням у війни, депортації та імміграції, руйнування культури, духовності, русифікація і моральний терор, згадано на мапі.

Тема репресій проти українців у ХХ столітті не є досліджена і належно вивчена, наголошують науковці, оскільки донині недоступні архіви НКВС, які зберігаються у МВС.

Мапа, на думку авторів, у доволі лаконічному і зрозумілому викладі подає історію репресій проти українців у минулому столітті.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути