chrome firefox opera safari iexplorer

Відсьогодні нова стодоларова банкнота надходить в обіг

08 жовтня 2013 о 09:56

Стодоларова купюра нового дизайну відсьогодні з’являється в обігу. Банкнота має два нові удосконалені елементи посиленого захисту: тривимірну синю захисну стрічку та так званий «дзвоник у чорнильниці».

Ця та інша інформація про відмінності нової купюри міститься на спеціальному сайтi www.newmoney.gov, де також можна знайти її опис понад 20-ма мовами, в тому числі українською, передає Укрінформ.

З 8 жовтня 2013 року з’явиться в обігу банкнота $100 переробленого дизайну. Ця банкнота, яка має деякі нові засоби безпеки, наприклад, синю тривимірну (3-D) стрічку безпеки, спростить звичайним людям перевірку її автентичності, та завдасть труднощів фальшивомонетникам", — зазначається на сайті.

Тривимірна синя захисна стрічка розташована на лицьовій стороні 100-доларової банкноти та містить зображення дзвоників та цифр 100. Якщо купюру нахиляти на себе й від себе, зосереджуючись на стрічці, то дзвоники змінюються на цифри 100.

Крім того, всередині на тій же лицьовій стороні в мідній чорнильниці розташовано дзвоник, який, залежно від кута розташування банкноти, змінює колір з мідного на зелений.

Фоновим кольором 100-доларової банкноти нового зразка є блідо-блакитний. А на звороті банкноти тепер можна знайти велику цифру 100 золотого кольору, яка дозволяє людям із вадами зору визначити номінал.

Нова купюра зберігає три високоефективні елементи захисту 100-доларової банкноти старого зразка: водяний знак у вигляді портрета Бенджаміна Франкліна; захисну нитку та цифра 100 в нижньому правому кутку лицьової сторони, що змінює колір, при нахилянні.

Нагадаємо, даний новий дизайн банкноти $100 був показаний у 2010 році, але її введення було відкладено через проблеми при друку купюр.

Попередня банкнота у $100 перебуває в обігу з 1996 року та, як і більш старі, залишатиметься законним платіжним засобом.

Як зазначають американські ЗМІ, купюра вартістю у сто доларів є другою за поширеністю після однодоларових. За останніми статистичними даними, в обігу перебуває 10,3 млрд банкнот у 100 доларів, 8,6 млрд – однодоларових та 7,4 млрд –двадцятидоларовах, за ним йдуть купюри по 5, 10, 50 та 2 долари. Три чверті з понад 1 трильйона доларів в обігу припадає на 100-доларові банкноти, при чому більша їхня частина циркулює за межами Сполучених Штатів.

Розділи: Суспільство

11 травня

Інші дати
11 травня відзначають:
  • Всесвітній день мігруючих птахів.
  • Міжнародний день астрономії.
Розгорнути
Народився Володимир Огієвський
(1890, с. Крапивна, Росія - 1979) - український вчений в галузі радіотехніки. Під його керівництвом створено першу в Україні радіомовну станцію.
Розгорнути
Народився Григорій Гельфандбейн
(1908, м. Херсон - 1993) – український літературний критик, публіцист, дослідник української літератури та театру. Автор книги "Молода поезія", біографічних нарисів про українських артистів "Д. І. Антонович", "І. О. Мар’яненко".
Ну що б, здавалося, слова... Слова та голос — більш нічого. А серце б’ється — ожива, Як їх почує!.. Знать, од Бога І голос той, і ті слова Ідуть меж люди! . . . . . . . . (Тарас Шевченко)
Розгорнути