chrome firefox opera safari iexplorer

Київська турфірма обдурила людей на півмільйона гривень

29 листопада 2013 о 10:43

Українці все частіше стають жертвами афер, які провертають турагентства. За останні п'ять років кількість постраждалих від шахрайств турфірм перевищила 5 тисяч, повідомили в прес-службі Асоціації лідерів турбізнесу України.

Одна з найгучніших справ пов'язана з фірмою «Елентур», на яку подали кілька десятків позовів, а сума збитку перевищила півмільйона гривень. Вчора відбулося перше судове засідання у цій справі, повідомляє ТСН.ua. 

Як розповіли потерпілі, власниця фірми Тетяна Ф. брала з людей повну передоплату за тури, але угод не укладала і люди залишалися без відпочинку. «Тур на Мальдіви обійшовся в 34 тис. грн. За день до вильоту нам подзвонили і сказали розпаковувати валізи. Закордонний паспорт потім підкинули в поштову скриньку», — повідомив «Вестям» Ігор, один з постраждалих.

А ось Віктор Кисельов планував у минулому серпні відпочити у Болгарії. «В „Елентур“ ми звернулися, тому що за рік до цього літали у відпустку через них же і все пройшло нормально. Заплатили за путівку 8,7 тис. грн. За день до вильоту приїхали в турагентство за паспортами, а там все закрито, телефони не відповідають. Стояли під вікнами 4 години, поки не зателефонувала помічниця Ф. і не сказала, що виліт не відбудеться, — розповів Кисельов. — У підсумку нам повернули паспорти без віз — їх навіть не подавали в посольство».

При цьому наваривалось турагентство не тільки на киянах. «У мене своє турагентство. Ми замовили у цієї жінки тур в Шрі-Ланку для групи з дев'яти осіб. Я взяла у них 58 тис. грн і віддала їй. Коли напередодні вильоту виявилося, що ніякої броні готелів немає, а телефон Тетяни не відповідає, мені довелося самій оплатити броню, і квитки, щоб не зіпсувати репутацію своєї фірми. Компенсації від „Елентур“ не отримала», — зазначила Ніна Салькова з Макіївки. Зараз жінка віддає борги, які взяла, щоб заплатити за тур.

Сама власниця фірми себе винуватою не вважає: «Я нікого не обманювала. Просто на ринку дуже велика конкуренція, а наша фірма маленька. Але я віддаю потихеньку гроші і планую всім виплатити компенсації», — заявила вона. На питання про паспорти, які не подавалися в посольство, жінка каже, що такого не було.

Справа проходить за статтею «Зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки». Жінці загрожує від 3 до 6 років за ґратами.

Представник одного з туроператорів, через які купувала путівки Тетяна, розповів про схему її роботи. «Вона купувала тури, наприклад, на 80 тис. грн. Привозила 10 тис., а інші гроші обіцяла віддати через час. Потім до неї зверталися нові люди, у яких вона брала гроші. Ними вона покривала старі тури. Все це росло як сніжний ком. А потім з'ясувалося, що були і люди, чиї гроші просто пішли в нікуди», — пояснив Володимир Свєт.

Постраждалі не виключають, що на їхні гроші Тетяна купила своїй доньці квартиру в Києві. У міліції кажуть, що нині таких афер не мало. «Не всі пишуть, йдуть в міліцію, не вірять, що гроші повернуть. Але ми радимо робити це всім, а взагалі, перед тим як йти в турфірму, потрібно читати відгуки про неї», — резюмував прес-секретар МВС Сергій Бурлаков.

19 травня

Інші дати
Народився Анатолій Добровольський
(1910, с. Буки, Житомирська область – 1988), український архітектор. Один за авторів проекту планування й забудови Хрещатика і прилеглих кварталів, Московського мосту в Києві. Головний архітектор м. Києва (1950-1955).
Розгорнути
Народився Микола Євшан
(1889, с. Войнилів Івано-Франківська область – 1919) - український літературний критик, літературознавець і перекладач.
«Всякий ідеал, щоби він був корисний, щоби був дійсною силою, мусить виходити тільки з життя, мусить звертатись до життя, кінцеву ціль покласти в житті» (Микола Євшан).
Розгорнути