chrome firefox opera safari iexplorer

Театральна афіша Києва на вихідні

16 листопада 2013 о 21:04

До Вашої уваги – розклад театральних вистав для дорослих та дітей, а також концерти камерної музики, які відбудуться  цими вихідними у столиці.

Тетралів чекає аж чотири прем’єри: «Казка про царя Салтана» (Національна опера України), «Дві дамочки в сторону півночі» (Київський академічний театр драми і комедії на Лівому березі Дніпра), «Лебедине озеро. Сутінки» (Київський академічний драматичний Театр на Подолі), «Жінка та чиновник» (Національний академічний театр російської драми імені Лесі Українки).

Тож куди піти у столиці та що подивитися?

16 листопада 2013, СУБОТА

На поціновувачів камерної музикичекають два концерти. Один із них у Національній філармонії України з нагоди 50-річчя створення Київського камерного оркестру (19.00). У програмі: Л. Яначек – Сюїта для камерного оркестру; Ф.Крейслер – Три п’єси (оркестровка А.Рахманіна): Grave (у стилі Баха), Сициліана і ригодон (у стилі Франкьора), Прелюдія і алегро (у стилі Пуньяні); Я.Сібеліус – Andantefestivo; Е.Елгар – Інтродукція і алегро для квартету і оркестру; К.Дженкінс–Palladio.

Не лише послухати камерну музику, а й відчути всю велич століття Вас запрошує Національний будинок органної та камерної музики, де відбудеться «Великий концерт з маленьких шедеврів» (19.30) Камерного ансамблю «Київ». Виконуватимуть композиції будуть заслужена артистка України Марія Ліпінська (мецо-сопрано) та народний артист України Володимир Кошуба (орган). У програмі: Вівальді, Й.С.Бах, Солер, Брамс, Дворжак, Чайковський, Абаза, Лістов, Скорик.

Національна опера України запрошує всіх на прем’єру о 19 годині. Найкращі голоси вітчизняної класичної сцени,більше 350 костюмів та більше 5 000 метрів живопису, балетні епізоди, мультиплікація і проекційні ефекти! Усе це в новій опері на дві дії з прологом «Казка про царя Салтана» М. Римського-Корсакова, за мотивами однойменної казки О. Пушкіна.

У рамках спільного Міжнародного театрального проекту «Нова німецька драма» (Україна – Німеччина – Росія) Національний академічний театр російської драми імені Лесі Українки пропонує до уваги о 18.00 на Новій сцені експериментальну роботу «Скажена кров» за мотивами художнього фільму «Останній урок». Вистава поставлена за участю артистки театру Наталії Шевченко та студентів акторського факультету Київського національного університету театру, кіно та телебачення імені І. Карпенка-Карого.

Також театр запрошує всіх глядачів, яким сподобалася вистава «Занадто одружений таксист», на ще одну роботу сучасного майстра «комедії положень», англійського драматурга Рей Куні,– «Занадто щасливий батько» (19.00, Основна сцена).

Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка репрезентує неперевершений мюзикл «Едіт Піаф. Життя в кредит» (19.00, Основна сцена). У п’єсі йдеться про «народження» Піаф – співачки. У метафоричній, суто театральній формі пропонується музична оповідь про початок її великої й трагічної долі.

Глядачі стануть свідками історії першого кохання і першого тріумфу великої французької співачки. Потраплять в атмосферу французького шансону початку 20-го століття, почують неповторну магнетичну музику, заради якої Едіт Піаф зреклася усіх земних благ, і яка перетворила її на світову легенду.

Потрапити в тенета власного обману, підкорюючи знамениту співачку – що може бути більш безглуздим для модного журналіста Арістіда Стенвуда! Аджевін – майстер брехні! От тільки з красунею Мадлен Тібо вся його спритність кудись зникає. А може це любов? Шалений каскад карколомних пригод, уявних зрад і щасливих примирень у ритмі степу і фокстроту переживуть чарівна Мадлен та безтурботний Арістід на блискучому і вишуканому «Балі у Савойї», куди, до речі, вони запрошують і Вас!

Час: 19.00. Місце: Київський національний академічний театр оперетиa.

Ще одну прем’єру презентує Київський академічний театр драми і комедії на Лівому березі Дніпра «Дві дамочки в сторону півночі» (15.00, Мала сцена). Ця зворушлива історія, у якій є все – і ексцентрика, і ніжність, і жорсткий гумор, і нескінченна щирість, – змусить Вас плакати та сміятися практично одночасно. Сестри Анетта й Бернадетта їдуть Францією «у бік півночі» на викраденому автобусі на шістдесят місць. Просто вони вирішили знайти могилу батька, на якій не були 25 років. Із собою вони везуть прах матері – їм хочеться, щоб їхні батьки знову були разом. Театр, морг, диско-бар, поліцейська дільниця – де б вони не опинилися, із цими «дамочками» не засумуєш.

Що таке кохання для Анни Кареніної та Олексія Вронського? Важливий дар життя чи заборонена насолода? Відповідь на ці питання спробує розкрити хроніка пристрасті й гріха «Анна Кареніна» – інсценізація однойменного роману Льва Толстого (19.00, Велика зала).

У Київському академічному Молодому театрі суботні вистави крутяться довкола вічної теми кохання:

19.00, Основна сцена – «Загадкові варіації». Ця надзвичайна детективна історія з багатьма пострілами, що була написана видатним драматургом Е.-Е. Шміттом спеціально для бенефісу зірки французького кінематографа Алена Делона, занурить Вас у вир шалених пристрастей, несподіваних сюжетних поворотів, чуттєвих любовних історій та неповторного французького гумору у виконанні неперевершених акторів МОЛОДОГО театру Станіслава Боклана та Олексія Вертинського.

19.00, Камерна сцена – «Неймовірна історія кохання». Про спектакль влучно написала журналіст газети «День»: «…Виставу Антона Романова створено так, що кожен глядач може прожитии цю історію по-своєму, віднайти свої смисли й навіть своєрідно прочитати фінал. Режисер дає героям шанс зустрітися в реальності. Проте фізична близькість руйнує всю сокровенність, таємничість почуттів, героїняіде з життя... Чи, може, навпаки – повертається…»

Запальну комедію «Примадонни» від кращого бродвейського комедіографа останнього десятиріччя – Кена Людвіга – можна переглянути о 19.00 у Камінній залі Київського академічного театру «Колесо».

У Київському академічному драматичному Театрі на Подолі у Малому залі палацу «Україна» о 19.00 пройде прем’єрний спектакль-концерт «Лебедине озеро. Сутінки», що є своєрідною спробою відкрити завісу над популярними музичними шоу-програмами та зазирнути за їхні лаштунки. Вистава розкриє комічні й трагічні сторони того життя, що приховане від сторонніх очей.

У Театральній вітальні цього ж театру о 19.00 покажуть мелодраму «Моє сторіччя». Будинок, у якому прожила життя 100-річна Малу, – у минулому світська левиця і коханка Дали, — мають знести. Зі спогадами, що померли, перевертається і сама сторінка історії, але залишаються драми та проблеми дочки, внучки і правнучки.

Для дітей

Київський академічний театр «Колесо» порадує дітей виставою «Зоряний хлопчик»(14.00) за мотивами казок Оскара Уайльда.

Київський муніципальний академічний театр опери та балету для дітей та юнацтва запрошує дітей до перегляду «Історії Кая та Герди» (12.00) та балету «Болеро» і хореографічної фантазії «Дощ» (19.00) – постановок «Київ Модерн-балету».

Київський муніципальний академічний театр ляльок запланував для дітей на суботній день виставу «Мама для мамонтятка» (11.00, 13.00).

Подивитися «Про сміливе поросятко» (11.00), «Наш веселий колобок» (13.00), «Царівна жаба» (15.00), «Кіт у чоботях» (17.00) юні глядачі зможуть у Київському державному академічному театрі ляльок.

 17 листопада 2013, НЕДІЛЯ

Прем’єри сезону презентує Національна філармонія України. Вашій увазі пропонуються джазові та естрадні хіти ХХ сторіччя у виконанні Національного академічного духового оркестру України на чолі з диригентом Михайлом Морозом. У програмі –оригінальні твори для духового оркестру Д.Броссе, Ф.Чезаріні, Я.В. дер Рооста, Ф.Спарка, С.Хазо, Дж.Бернса, Дж.Пендерса, О.Наварро, а також аранжування Т.Машіми.

У рамках Міжнародного проекту «Перша позиція» вперше на столичній сцені виступлять світові зірки балету – Світлана Захарова та Сергій Полунін. Отож, о 19.00 у Національній опері України. Ви можете переглянути фантастичну, але разом із тим зворушливу історію кохання «Жизель» А. Адана у виконанні всесвітньовідомих артистів.

Національний академічний театр російської драми імені Лесі Українки потішить своїх глядачів аж чотирма любовними історіями:

12.00, Нова сцена – «Пізанска башня»історія про те, як в один прекрасний день цілком нормальна жінка, що не обділена життям і не обтяжена комплексами, ледь не кинула свого чоловіка.

18.00, Нова сцена – «Жінката чиновник» – премєрна вистава про те, що життя може піднести будь-які сюрпризи. Здавалося б, яка несподіванка може чекати міністерського чиновника в його кабінеті на початку чергового робочого дня? Та все, що завгодно, наприклад, незнайома молода жінка. Як вона сюди потрапила? Хто вона? Зрозуміло лише одне ніхто не опиняється в міністерстві випадково...

19.00, Основна сцена – №13 («Шалена ніч, або Одруження Пігдена») – комедія положень Рея Куні, що нагадує: важливо вміти сміятися над собою, над своїми вадами й пам’ятати, що брехня на благо, усе одно залишається брехнею, а зрада, як її не називати, усе одно – зрада, а № 13 тут і зовсім ні при чому.

20.00, Сцена під дахом – спектакль «Страждання молодого Вертера» створений на основі самостійної роботи акторів за однойменним романом Йоганна Вольфганга фон Гете.

Класична комедія-водевіль «Шельменко-денщик» протягом багатьох десятиліть не полишає сцени театрів, зокрема й Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка. І цілком закономірно, аджетут присутні усі складові успіху: соковитість, яскравість характерів, хитромудра інтрига, що її плете бувалий в багатьох бувальцях Шельменко, прагнучи з`єднати закохану пару. Отож, дивіться це дотепне не без моралі дійство о 12.00 на Основній сцені театру.

Після цієї комедії о 18.00 на глядача чекає ще одна! «Урус-шайтан»– байки про Івана Сірка – кошового отамана, шевальє д’Артан’яна та турецького султана.

«Сорочинський ярмарок» О. Рябова гостинно відкриває свої двері о 19.00 у Київському національному академічному театрі оперети. У виставі широко представлені багатства українського народного промислу, широта української душі та народної мудрості, багатий український мелос та колоритний гумор. Спектакль відзначений у 2010 році престижною театральною премією «Київська Пектораль» за «кращу музичну виставу».

У Київському академічному театрі драми і комедії на Лівому березі Дніпра на Малій сцені покажуть о 15:00 еротичну драму «Ти, котрого любить душа моя…» режисера Дмитра Лазорка. Ця історія – зустріч з первинною правдою почуттів у невідомому просторі біблійної легенди. Дві жінки в житті  Іакова. Поруч – похітлива і майстерна Лея, а в думках – бажана, але непізнана Рахіль. Дві спраги терзають його – спрага душі та спрага тіла. Але втамувавши одну, неможливо наситити іншу, надпивши божественнее джерело великої Любові.

19:00– історичний анекдот «Корсіканка» чеського письменника Іржи Губача, перекладена Григорієм Дундою та інсценована Олексієм Лісовцем. На острові Святої Єлени в засланні, принижений і переможений, відраховує дні великий імператор Наполеон. Тепер вся його велич розчинилася у часі, а імператорський мундир годиться хіба що на пугача городнього. Але зовсім неочікувано в житті імператора з’являється корсиканка Жозефіна. «Корсиканка» окрім своїх численних мистецьких чеснот, виконує й дуже важливу соціальну функцію.

У Київському академічному Молодому театрі пропонується до перегляду комедія на 2 дії «Гоголь-моголь з двох яєць» (19.00, Основна сцена). У цій абсурдній історії Ви побачите безліч комічних, а можливо, для декого й знайомих ситуацій.

Молодий театр спільно з Новим драматичним театром на Печерську проведуть на Камерній сцені реставрацію почуттів на одну дію «Щастя» (19.00). Вистава є лауреатом премії «Київська пектораль» 2010 року (краща вистава камерної сцени, кращий акторський дует).

Народну комедію за Олегом Юр’євим «Міріам», що була представлена на міжнародних фестивалях «Драма-Форум» (Польща) та «Перперикон-2002» (Болгарія), можна буде переглянути о 19.00 у Київський академічний театр «Колесо».

У Київському академічному драматичному Театрі на Подолі у Малому залі палацу «Україна» о 19.00 розкажуть про нелегке життя жінки, яка займається свої бізнесом. «Шинкарка» – вистава на завжди актуальну тему жіночої емансипації.

У Театральній вітальні цього ж театру о 19.00 пропонується Вашій увазі історія, яка могла трапитися тільки в нічному Парижі. «Люксембурзький сад» – це фантазія в стилі шансон про маленьке життя великого міста. І якщо Ви хочете поринути в атмосферу кохання, – Вам неодмінно потрібно відвідати цей спектакль!

На Великій сцені Київської академічної майстерні театрального мистецтва «Сузір’я» на глядачів чекає діалог з таїною «Оскар – Богу» (19.00) режисера Олексія Кужельного; на Мікросцена – комедія Тамари Трунової «Холостяки і холостячки» (19.30).

 Для дітей

Музичну казку «Лампа Аладдіна» о 12.00 покажуть у Київському національному академічному театрі оперети 

Київський академічний Молодий театр порадує дітей виставою «Русалонька» (12.00, Основна сцена).

Київський муніципальний академічний театр опери та балету для дітей та юнацтва запрошує дітей до перегляду «Лебединого озера» П. Чайковського (12.00).

Київський муніципальний академічний театр ляльок запланував для дітей на суботній день виставу: «Котик та півник» (11.00, 13.00).

Подивитися«Про курочку Рябу та сонечко золоте» (11.00), «За щучим велінням» (13.00), «Нові пригоди Піфа» (15.00), «Дюймовочка» (17.00) юні глядачі зможуть у Київському державному академічному театрі ляльок.

Підготувала Маріанна Якименко

«Рідна країна»

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути