chrome firefox opera safari iexplorer

За бажання стати українцями іноземці платять до 100000$

04 листопада 2013 о 11:20

У 2013 різко зросла кількість бажаючих отримати громадянство нашої країни. Отримати вид на проживання і навіть громадянство в Україні, як виявилося, дуже просто. Поряд із закордонними паспортами і візами, які вільно можна купити в інтернеті, тут же — десятки фірм, які торгують видами на проживання і громадянством.

До речі, бажаючих офіційно стати українцями з кожним роком все більше. За даними Держміграційної служби, цього року у нас зареєстровано 162 тис. 163 іноземних громадянина, а минулого року, для порівняння, їх було майже на третину менше — близько 105 тис. Більшість цих людей хоче отримати як мінімум вид на проживання. Зробити це можна легально (через подачу документів до Міграційної служби) і неофіційно (через посередників).Багато цікавого нам повідають люди, які пройшли і перший, і другий шлях.

Вид на проживання за 15 тис.

34-річна Саодат Кауменова вирішила, не витрачаючи часу, купити вид на проживання. Вона переїхала до Харкова з Казахстану 5 років тому. «Я переїжджала сюди працювати в торгівлі, але без трудової книжки, тому підстав для виду на проживання у мене не було. Їздила туди-сюди кожні півроку, але це незручно. У підсумку рік тому в інтернеті знайшла фірму, яка обіцяла оформлення за гроші і без особливих документів, тільки з паспортом. Домовилася про зустріч і прийшла в якусь маленьку кімнатку в спальному районі зі своїм паспортом і його нотаріально завіреною перекладеної українською мовою копією. У тій конторі мені запропонували два шляхи — оформлення фіктивного шлюбу чи ПП в Україні на моє ім'я. Я вибрала перше, вже через пару днів мені знайшли людину, який став моїм фіктивним чоловіком. Всього процес оформлення виду на проживання зайняв у мене трохи більше двох місяців, за цей час в офіс фірми я приїжджала тричі — домовитися про угоду, привезти свідоцтво про шлюб і забрати сам документ», — розповіла Саодат.

Футбольне громадянство. Операція «Натуралізація»

За все це жінка заплатила 14,5 тис. грн, причому половину суми вона віддала в завдаток. «Природно, ніяких письмових гарантій мені ніхто не давав. Єдине — я попросила людину з тієї фірми написати розписку, що він взяв у мене гроші. Звичайно, було страшно, що мене кинуть, але іншого шляху все одно не було», — каже Саодат. Тепер у неї є тимчасовий вид на проживання в Україні (на два роки). «Після закінчення цього часу я буду мати право на постійний вид на проживання. Дізнавалася, що в цій фірмі це коштує 12 тис. грн», — додала жінка.

Громадянство через фальшиві документи

Ще одна наша героїня, Анастасія, через тиждень переїжджає з Мінська до Києва — до свого улюбленого. Насті всього 24, тому офіційно одружуватися вона не поспішає, але серйозно вирішила зачепитися в нашій країні. Тому вона розглядає варіант з громадянством . «Я вже дізналася , що це можна зробити через посередників», — каже Анастасія. Дівчина залишила свою заявку на сайті посередників, і ті з нею зв'язалися по електронній пошті.

«Сказали, що потрібно принести на зустріч у Києві паспорт та його копію, свідоцтва про народження — моє і батьків, їх свідоцтво про шлюб та документи, що підтверджують походження бабусь і дідусів», — каже Настя. За $9 тис. в цій фірмі їй пообіцяли зробити фальшиві виписки з архівів, які підтверджують, що один з її предків був громадянином України (одна з обов'язкових умов для отримання громадянства.). «Сказали, що, якщо я наважуся, весь процес займе близько 9-ти місяців. Але це чималі гроші, я ще подумаю, перш ніж іти на це без будь-яких гарантій», — зітхає Анастасія.

Бажають навіть знаменитості. Москвич Кисельов попросив українське громадянство

Офіційно — за 179 грн

Тим часом офіційно на тимчасовий вид на проживання можна розраховувати, маючи дозвіл на працевлаштування в Україні. Для постійного потрібно мати прямих родичів або чоловіка в нашій країні, інвестувати в економіку України не менше $100 тис. або раніше бути громадянином України, повідомили нам у Міграційної службі України. Стати українцем по-чесному вирішив Хусей Жабраілов з Росії. Він переїхав до Запоріжжя 8 років тому — до своєї дружини і доньки, а оформив дозвіл на проживання тільки рік тому. «До цього кожні три місяці доводилося перереєструватися, а кожні півроку — виїжджати до Росії. І дорого, і часу займає дуже багато, тому вирішив оформляти дозвіл на проживання», — сказав нам Хусей. Підставою до отримання документа стало те, що його дочка — громадянка України. «Я прийшов в ОВІР, подав документи: заяву, копії свого паспорта і свідоцтва про народження дочки, а також квитанцію про оплату держмита (179 грн). У підсумку трохи менше ніж через два місяці прийшов і забрав готовий документ. Все пройшло по маслу, я навіть здивувався — мінімум паперової тяганини», — каже Хусей. До слова, отримати громадянство офіційно коштує ще дешевше — потрібно тільки заплатити держмито 8,50 грн. Правда, для цього потрібно бути прямим родичем громадянина або постійно жити в Україні на законних підставах п'ять років, мати офіційну роботу і володіти мовою.

«Ті, кого фірми- посередники обдурять, навряд чи підуть в міліцію, але люди повинні розуміти, що такі фірми можуть взяти гроші і розчинитися, не надавши жодних документів», — каже речник МВС Сергій Бурлаков.

«Авторитети йдуть в українці за $100 тис.»

Правозахисник Едуард Багіров розповів про інші нелегальні схеми отримання документів: «Можна дати хабар і зареєструвати шлюб заднім числом — хоч в 80-х роках. Так роблять для виду на проживання. Для оформлення громадянства можна зробити за винагороду чиновникам виписку з архіву про те, що до 1991 року ви були громадянином СРСР і жили в Україні» — сказав нам Багіров.

За даними наших джерел, кримінальні авторитети і великі бізнесмени, яким заборонено в'їзд в Україну, нібито оформляють громадянство через Комісію з питань громадянства. «Це коштує близько $100 тис. Таких випадків одиниці, але вони є. Такі люди вважають за краще робити все напевно, а не через липових посередників в інтернеті», — говорить джерело. Але в самій комісії наявність таких прецедентів заперечують:«Таких фактів у нас не було. Якби вони існували, вже давно велося б слідство», — парирував екс-нардеп і член комісії Владислав Забарський.

За матеріалами:vesti

Джерело: imolod.com.ua
Розділи: Суспільство