chrome firefox opera safari iexplorer

Більшість громадян за вступ до ЄС, Євромайдан і дострокові вибори — дослідження

26 грудня 2013 о 12:21

За даними нещодавнього дослідження компанії Research&Branding, 64% мешканців Києва підтримували Євромайдан у столиці, а 26% — засуджували.

За вимоги Євромайдану

Згідно з опитуванням, 49,1% респондентів проголосували б на референдумі за приєднання України до ЄС, проти — 29,6%. Ще 21,3% – не визначились або не готові прийняти участь у референдумі. Серед тих, хто вже визначився, підтримка ЄС складає 62,4%.

При цьому на референдумі за вступ до Митного союзу 32% громадян проголосували б «за», а 41,9% — проти. 26,6% не визначились щодо вибору на такому референдумі.

На окреме питання щодо зовнішньополітичного вибору між ЄС та Митним союзом 46,9% відповіли, що підтримали б вступ до ЄС, 28,9% — до Митного союзу.

За відставки й дострокові вибори

Більшість опитаних підтримали політичні вимоги Євромайдану. Зокрема, відставку міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка схвалюють 53,3% українців, а не підтримують – 30,8%.

При цьому 50,9% респондентів підтримали вимогу відставки всього уряду на чолі з Миколою Азаровим, а 37,9% відставки прем’єра не хочуть.
Дострокові вибори президента та Верховної Ради підтримує більше опитаних, аніж не підтримує.

Дочасного обрання глави держави хочуть 46% опитаних, не підтримують таку ідею 42%, а 12% не визначились.

Аналогічні цифри і щодо парламенту: 46,1% за нові вибори, 40,8% — проти, 13,2% — не визначилися.

Проти «Беркуту»

42% опитаних позитивно ставляться до того, що в Києві та в багатьох містах України після непідписання Угоди про асоціацію з ЄС люди вийшли на вулиці та організували мітинги. 35,6% опитаних мають негативне ставлення до цього, а 15,4% – нейтральне.

В оцінці дій спецпідрозділу «Беркут» при розгоні Євромайдану в ніч проти 30 листопада українці показали неабияку одностайність – 73,6% негативно поставились до силового розгону мітингу, позитивно – 9%, нейтрально – 11,2%.

Майдан і Антимайдан

Соціологи констатують, що у заходах на підтримку чинної влади на момент проведення опитування взяли участь 0,5% опитаних, ще 3,5% були готові прийняти в них участь.

З іншого боку, в акціях протесту проти влади взяв участь кожен вісімнадцятий мешканець України. В антивладних акціях, як кажуть соціологи, на момент опитування взяли участь 5,7%, ще 17,5% були готові взяти участь у таких мітингах та демонстраціях.

19 грудня соціологічна компанія Research&Branding оприлюднила Клацнути результати дослідження, за якими 64% киян підтримали Євромайдан, а 59% готові миритися з незручностями, пов’язаними з акціями протесту.

«Дві третини киян (64%) в грудні 2013 року висловили підтримку Євромайдану, тоді як кожен четвертий мешканець столиці (26%) не підтримує Євромайдан. 10% не змогли висловитись з цього питання», — йдеться в дослідженні соціологічної компанії.

Найпалкішими прихильниками Євромайдану виявилися кияни у віці від 40 до 49 років. Серед них протести підтримали 71%, а 23% не підтримують. Також Євромайдан активно підтримала молодь у віці до 30 років – 69% за, а 21% — проти.

Найскептичніше щодо Євромайдану настроєні кияни старші 55 років: 54% — за, а 36% — проти.

Джерело: texty.org.ua
Розділи: Суспільство

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути