chrome firefox opera safari iexplorer

Євромайдан не купується на обіцянки влади та укріплює оборону

13 грудня 2013 о 10:49

Євромайданівці так укріпили свої барикади в центрі Києва, що їхній табір на головній площі країни тепер нагадує справжню фортецю. З мішків, наповнених снігом, звели стіни заввишки майже п’ять метрів. Останнім запевненням влади, буцім силового розгону не буде, тут уже не вірить ніхто.

Таке саме скептичне ставлення й до пропозиції президента Віктора Януковича сісти за стіл переговорів, на який він запросив представників усіх політичних сил та громадськості. «Заради досягнення компромісу закликаю опозицію не відмовлятись, не йти дорогою протистояння та ультиматумів. Запевняю, що влада діятиме виключно в рамках закону і ніколи не вживатиме сили проти мирних зібрань», – нагадаємо, йдеться у зверненні президента.

Біля багаття троє протестувальників сушать взуття. «Не можна сідати за стіл переговорів з владою, – каже Іван, підприємець зі Львова, який вже другий тиждень бере участь в акціях протесту. – Янукович все одно все сфальсифікує і обдурюватиме людей далі. Тільки повна відставка президента». «Які переговори з Януковичем? Хай іде по-хорошому», – долучається до розмови вчителька Ольга.

Опозиція вже заявила, що готова вести переговори з Януковичем лише після виконання всіх їхніх вимог. «Який круглий стіл? З ким говорити? Терміново відпускати людей, терміново кримінальні справи і покарання дияволів у погонах, які били мирних громадян, відставка уряду та вивести спецпідрозділи з Києва і тільки тоді будемо з ними говорити», – заявив в інтерв’ю Deutsche Welle лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок.

Інші представники опозиції не виключають, що діалог все ж таки можливий, якщо на це буде «мандат Майдану». «Ми повинні отримати мандат від громадян – на проведення перемовин», – сказав на брифінгу глава парламентської фракції партії «Батьківщина» Арсеній Яценюк. Яким чином має Євромайдан надати мандат опозиціонерам, допоки незрозуміло.

«Я за те, щоб нарешті всі якось домовилися, оскільки те, що зараз відбувається у Києві, справді заводить у глухий кут. Кожен стоїть на своєму і не думаю, що хтось поступиться», – поділився своїми враженнями з кореспондентом DW юрист однієї з київських юридичних фірм Сергій.

Тим часом суди потроху почали звільняти затриманих протестувальників. При цьому ув’язнена екс-прем’єр Юлія Тимошенко вважає, що від влади потрібно вимагати не лише звільнення активістів Майдану з-за ґрат, а й закриття справ проти них. Як наголошується в її заяві, розповсюдженій прес-службою «Батьківщини», «не можна вважати, що влада виконала першу вимогу Майдану, якщо хоч одна кримінальна справа проти активістів Майдану залишається незакритою».

Наступне народне віче опозиція планує зібрати в неділю, 15 грудня. Як повідомив Яценюк, цього разу мітинг відбудеться під назвою День гідності і спрямований проти можливого підписання угоди про вступ України до Митного союзу. Він закликав усіх українців вийти на Майдан Незалежності о 12 годині дня.

Джерело: ekonomist.com
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути