chrome firefox opera safari iexplorer

Європарламент ухвалив резолюцію по Україні

12 грудня 2013 о 14:34

12 грудня Європейський парламент ухвалив резолюцію про результати Вільнюського саміту і майбутнє «Східного партнерства», зокрема стосовно України, у якій висловив солідарність з мітингувальниками на Євромайдані у Києві та засудив жорсткі дії української влади.

Європарламент «висловлює свою повну солідарність з тими, хто проводить демонстрації за європейське майбутнє, закликає українську владу повністю поважати громадянські права людей і фундаментальні свободи зібрання і мирного протесту та рішуче засуджує застосування брутальної сили проти мирних демонстрацій».

«Ми висловлюємо жаль з приводу жорстоких подій в ніч 9 грудня 2013 року, коли сили безпеки увірвалися в офіси опозиційних партій та незалежних ЗМІ і залякували протестуючих, та вважаємо, що ці події можуть призвести до подальшої ескалації вже і без того дуже напруженої ситуації",- йдеться у резолюції.

У цьому зв'язку Європарламент «наголошує на необхідності невідкладного, ефективного і незалежного розслідування та притягнення до відповідальності винних, закликає до негайного і не обмеженого жодними умовами звільнення мирних протестуючих, заарештованих декілька днів тому».

Європарламентарі нагадали режиму Януковича про міжнародні зобов’язання України у цьому відношенні та наголосили, що «подібні заходи відкрито суперечать фундаментальним принципам свободи зібрання і слова, а тому порушують універсальні та європейські цінності».

«З огляду на головування України в Організації з безпеки і співробітництва в Європі, за її досягненнями у сфері захисту і просування цих цінностей спостерігають ще уважніше», — йдеться у Резолюції.

Для мирного розв'язання політичної кризи в Україні Європарламентарі закликали до негайного створення нової повноправної посередницької місії ЄС на найвищому політичному рівні для досягнення і допомоги у проведенні переговорів за круглим столом між владою і демократичною опозицією та громадянським суспільством.

Крім того, було висловлено «жаль з приводу рішення української влади на чолі з президентом Януковичем відмовитись від підписання угоди про асоціацію з ЄС під час саміту Східного партнерства у Вільнюсі попри чітке бажання сторони ЄС продовжувати процес асоціації за умови виконання всіх поставлених умов».

Так, Європарламент «вважає це рішення величезною втраченою можливістю у відносинах Україна-ЄС та стосовно прагнень України».

«Ми визнаємо європейські прагнення України, як вони визначаються в рамках триваючих демонстрацій українського громадянського суспільства на Євромайдані у Києві та інших містах по всій Україні, які, не вагаючись, висловили своє незадоволення рішенням президента Януковича і вийшли на вулиці, а також ще раз наголошуємо на своєму переконанні, що поглиблення відносин між Україною та ЄС і запропонована Україні європейська перспектива мають величезне значення та є в інтересах обох сторін», – наголосили європарламентарі.

"Ще раз підтверджуємо свою рішучу підтримку якнайшвидшого підписання угоди про асоціацію за умови, що будуть виконані відповідні вимоги, визначені Радою закордонних справ 10 грудня 2012 року і підтримані резолюцією Парламенту 13 грудня 2012 року, тому закликаємо Європейську Раду на своєму засіданні у грудні 2013 року надіслати потужний політичний сигнал, що ЄС залишається готовим співпрацювати з Україною», – наголошується в резолюції Європарламенту.

Нагадаємо, що український уряд вирішив зробити паузу у підготовці до підписання угоди про асоціацію з ЄС у листопаді перед самітом Східного партнерства, на якому ця угода могла б бути підписана.

Така позиція української влади спровокувала масові проєвропейські акції у містах України, а в ніч на 30 листопада спецзагін «Беркут» жорстко розігнав мирних активістів на київському Майдані Незалежності. Це викликало ще активнішу реакцію з боку демонстрантів на майданах, проєвропейські акції яких переросли у масштабний антиурядовий протест.

11 грудня близько 1:00 кілька тисяч силовиків оточили Євромайдан і почали штурм барикад, встановлених навколо наметів. У міліції штурм Майдану назвали «заходами із впорядкування території», які проводилися вночі для зручності громадян. Згодом прем’єр-міністр України Микола Азаров заявив, що аксіомою є те, що мітинги не можуть керувати державою.

Джерело: ZAXID.NET
Розділи: Суспільство

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути