chrome firefox opera safari iexplorer

Новорічні свята в Києві: програма на 1-7 січня

31 грудня 2013 о 16:40

Активісти Євромайданузапрошують киян та гостей столиці зустріти Новий рік у центрі Києва. Заплановано великий святковий концерт, безалкогольне шампанське і новорічні страви, фіксація світового рекорду і салют. На вулицях міста відкрилися новорічно-різдвяні ярмарки, а любителів кіно чекають п'ять нових комедій. Різдво за звичаями предків можна буде відзначити в Пирогово і на «Країні мрій», повідомляє ЛігаБізнесІнформ.

Новий рік на Євромайдані

Святкування на Майдані почнеться 31 грудня з 21:00. У новорічну ніч на великій сцені виступлять 20 українських колективів, у тому числі «ТНМК», «Тартак», Руслана, Марія Бурмака, Лама, Kozak System, Юлія Лорд, «Мандри» та «С.К.А.Й». Із зарубіжних гостей — музикант-віртуоз з Британії Нейл Тейлор і саксофоніст з Литви Пятрас Вішняускас.

Сатиричне дійство «Зірковий вертеп» за участі відомих українських письменників, музикантів, журналістів, художників, політичних і громадських діячів збере на сцені Євромайдану творче об'єднання «Остання Барикада». З 21:30 тут виступатимуть Сашко Лірник, Брати Капранови, Лесь Подерв'янський, Фагот, Фоззі, Богдан Бенюк, Марія Бурмака, Анжеліка Рудницька, Іван Леньо, Сашко Положинський, Фома, Світлана , Володимир Ар'єв, Андрій Парубій, Олесь Доній, Євген Нищук, Артем Полежака та Сергій Поярков. Учасники «Барикадного Нового року» готують подання на злобу дня, головними дійовими особами якого будуть «цар», «Ірод», «чорт», «гопник-бик-тітушка», «газовий король», «мент», «Європа», «пастушок», «ангел», «майданівець» і «козак».

У 23:45 на Майдані планується зафіксувати рекорд для Книги рекордів Гіннесса — наймасовіше виконання національного гімну.

Нагадуємо, що з 31 грудня на 1 січня київський метрополітен працюватиме всього на годину довше (приблизно до першої години ночі), наземний транспорт — до 2:00.

Новорічні ярмарки

До 20 січня в Києві працюватимуть три великих новорічно-різдвяних ярмарки: біля Національної опери, на Контрактовій площі та під аркою Дружби народів.

На вулиці Володимирській працюють 25 новорічних будиночків, де можна придбати сувенірну продукцію, мед, книжки з рецептами та українськими казками, львівський шоколад, новорічні прикраси та різдвяну атрибутику, а також покуштувати традиційну українську та європейську кухню, послухати виступи творчих колективів.

Ще один ярмарок розмістився на Контрактовій площі. Очікується, що тут будуть працювати 10 новорічних будиночків і один будинок-бочка. У програмі — також сувеніри, частування, концерти. Ярмарки працюють щодня з 11:00 до 22:00.

Фестиваль-ярмарок «Арка подарунків», який проходить під аркою Дружби народів, створений про приміром новорічних європейських ярмарків, з продажем сувенірів і подарунків, льодовим катком, виступами ходулістів, скоморохів, фокусників, циркачів і артистів оригінального жанру. У дерев'яних будиночках — кіосках представлені вироби ручної роботи — ялинкові прикраси та іграшки, сувеніри і вироби майстрів-хендмейдерів, випічка та гарячі напої. Також у програмі фестивалю — конкурси, вікторини, майстер-класи та концерти. Ярмарок відкритий щодня з 10:00 до 00:00.

«Країна мрій»

Різдвяний фестиваль "Країна мрій " відбудеться 5 і 7 січня в козацькому селищі "Мамаєва Слобода " у Києві. У програмі — концерти етно- груп, вертепи та колядки, жива різдвяна шопка, святковий ярмарок, майстер-класи від народних майстрів, зірковий вертеп, конкурс льодових фігур, козацький куліш, катання на конях і санках та інші зимові розваги для дітей і дорослих. На фестивальній сцені виступлять етно-тріо «Трійця», Фома і Різдвяний оркестр, «Чоботи з Бугая», «Веселі Вуйки», «Vroda» та інші виконавці. Завершиться фестиваль виступом Олега Скрипки у супроводі «Ле Гранд Оркестру».

Різдво в Пирогово

У Національному музеї народної архітектури та побуту України «Пирогово» 7 січня відбудеться святкування Різдва за старовинними традиціями. Після служби в церкві Св. Архистратига Михаїла (початок о 10:00) о 12:00 свято розпочнеться з привітання гостей та учасників біля церкви Св. Параскеви. Після того по всій території музею пройдуть колядки та щедрівки. Заплановані народні гуляння та розваги: катання на санках, виступи фольклорних колективів. Основні заходи пройдуть з 12:00 до 15:00.

Кінопрем'єри

1 і 2 січня в широкий український кінопрокат виходять п'ять комедій і бойовик:

  • «Швидше, ніж кролики» від «Квартету І» — про пригоди трьох друзів, які після бурхливої ​​вечірки прокинулися в невідомому місці в оточенні незнайомих людей;
  • «Друзі друзів» з Гаріком Харламовим — передноворічна історія про безглузде сплетіння доль промоутера, музикантів-грабіжників і бідного студента;
  • «Кохання у великому місті 3», в якій головні герої на п'яну голову загадають бажання, щоб їхні маленькі діти відразу стали дорослими;
  • «Готель романтичних побачень» — французька комедія про молоду вдову, яку подруги хочуть знову видати заміж;
  • «Врятувати містера Бенкса» — сімейна комедія з Томом Хенксом, що оповідає історію екранізації класичного художнього фільму Disney «Мері Поппінс»;
  • «47 Ронін» — фантастична драма про самураїв з Кіану Рівзом.

Виставки

Персональна виставка робіт російського художника Нікаса Сафронова під назвою «Вибране» проходить до 16 лютого в Музеї історії Києва. Натюрморти, портрети, пейзажі і сюжетні композиції сюрреалістичного характеру, всього понад 120 робіт, з яких близько 30 зібрані з приватних колекцій і представлені глядачеві вперше.

До 5 січня в Києві можна побачити групову експозицію робіт двадцяти номінантів премії PinchukArtCentre 2013. Спеціально для виставки молоді українські художники віком до 35 років створили нові проекти, в яких втілили найбільш прогресивні творчі ідеї.

Виставковий проект «Музика: побачити звук» відкрився в Національному художньому музеї України. Особливість проекту — поєднання живопису та музики в різних її проявах. В експозиції представлені твори художника і музиканта Григорія Світлицького, живописця Федора Манайло, дослідника кольорописі Віктора Пальмова, авангардистки Соні Делоне та інших українських художників, а також театральні ескізи і музичні інструменти. До 16 лютого в рамках виставки будуть проходити концерти та майстер-класи українських музикантів.

Паралельно до 9 лютого в НХМУ проходить виставка «Українська лінія модерну». В основі експозиції — роботи Мурашко, Маневича, Кричевського, Максимовича, Жука, Холодного, Новаківського та інших художників з колекції музею.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути