chrome firefox opera safari iexplorer

Оголошено «короткий» список претендентів на Шевченківську премію-2014

20 грудня 2013 о 11:16

На офіційному сайті Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка з’явився «короткий» список претендентів на здобуття премії 2014 року.

Як зазначається у повідомленні, на засіданні під головуванням Бориса Олійника було обговорено претендентів і шляхом таємного голосування допущено до участі в третьому конкурсному турі, пише Україна молода. 

Список достойників виявився наступним: Юрій Буряк (книга поезій «Амальгама»), Мирослав Дочинець (романи «Криничар. Діяріюш найбагатшого чоловіка Мукачівської домінії» та «Горянин. Води Господніх русел»), Костянтин Москалець (книга поезій «Мисливці на снігу»), Юрій Щербак (дилогія «Час смертохристів», «Час великої гри»), Ірина Гаюк (книга «Ілюстрована енциклопедія вірменської культури в Україні»), Роман Коваль (історичний нарис «Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею»), Людмила Монастирська (виконання провідних партій в оперних виставах Національної опери України в сезонах 2009—2013 років), Фемій Мустафаєв (музичний альбом «Тарас Шевченко. Солоспіви» та концертні програми останніх років), Любомир Медвідь (цикл живописних творів «Ремінісценції»), Людмила Мєшкова (цикл декоративних панно та керамічних портретів), а також четверо постановників і виконавиця партії Зенти опери «Летючий Голландець» Ріхарда Вагнера в Донецькому національному академічному театрі опери та балету імені Солов’яненка.

Загалом на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка 2014 року до Комітету надійшло 55 подань.

Цю премію вважають однією з найпрестижніших відзнак за культурні і духовні досягнення. Остаточні результати конкурсу стануть відомими у лютому наступного року, а саме вручення премії традиційно відбувається на день народження Тараса Шевченка.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути