chrome firefox opera safari iexplorer

У Київ з усієї України стягнули 3 тис. бійців внутрішніх військ та курсантів

20 грудня 2013 о 11:41
Загальна кількість військовослужбовців внутрішніх військ у столиці досягла 3 тисяч, а до чергувань залучили навіть курсантів Академії внутрішніх військ. Про це повідомила прес-секретар командувача внутрішніх військ Вікторія Кушнір.

«Кількість військовослужбовців, які виходять на службу в одну зміну, коригується залежно від ситуації», – зазначила Кушнір, пише «Коммерсантъ Украина».

У Київ стягнуть особовий склад спеціальних моторизованих військових частин, підрозділи спеціального призначення та патрульні з'єднання з усіх територіальних управлінь. Мобілізація не торкнулася лише військовослужбовців, котрі охороняють АЕС та конвоїрів засуджених.

Крім того, до виконання завдань у Києві не залучили солдат строкової служби призову осені 2013 року.

Однак при цьому на охорону правопорядку кинули курсантів Академії внутрішніх військ третього і четвертого курсів.

«Майбутні офіцери відпрацьовують теоретичні знання на практиці і вдосконалюють командирські навички», — пояснила Кушнір.

Перед стягнутими в Київ бійцями стоять завдання охорони будівель органів влади, а також підтримання порядку під час проведення різних заходів.

При цьому зіткнення біля адміністрації президента 1 грудня стали для командування внутрішніх військ неприємним сюрпризом.

«Виходячи з оперативної обстановки, яку надало нам Головне управління МВС Києва, порушень громадського порядку, а тим більше масових заворушень не очікувалося», — заявили в прес-службі внутрішніх військ.

Тому в першій шерензі оточення на Банковій стояли міліціонери у повсякденній формі одягу без засобів індивідуального захисту і тільки за ними – військовослужбовці в шоломах. Щити бійцям видали, лише коли ситуація набула загрозливого характеру.

У підсумку після зіткнень біля адміністрації президента 61 боєць внутрішніх військ отримав тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості.

З них 35 осіб потрапили в госпіталь МВ, в основному з черепно-мозковими травмами, переломами і численними забоями.

Крім того, згодом за медичною допомогою звернулися ще десятки військовослужбовців.

«Всього зараз на лікуванні перебувають 84 військовослужбовців ВВ, з них 15 лікуються від отриманих травм, а 69 захворіли через погану погоду», — зазначила Кушнір.

Втім, в командуванні вже врахували дедалі гірші погодні умови.

У прес-службі стверджують, що в даний час військовослужбовці забезпечуються всім необхідним: «чергують на вулиці особовий склад змінюється кожні один-два години для обігріву. У вільний від служби час військовослужбовці забезпечені належними побутовими умовами і мають можливість відпочити».

Бійцям були видані додаткові комплекти натільної білизни, ватяні штани, шкарпетки, в'язані шапки і утеплені устілки.

Всі військовослужбовці дислоковані в Києві, забезпечені медичним обслуговуванням, триразовим гарячим харчуванням, а ті, хто тривалий час перебуває в чергуванні, забезпечені додатковими пайками.

Тим часом представники протестуючих на Майдані підкреслили, що претензій до внутрішніх військ у них немає.

«Внутрішні війська жодного разу не дозволили собі застосувати грубу силу до цивільного населення і порушити присягу служіння батьківщині і народу, а не режиму, чого не можна сказати про співробітників спецпідрозділу „Беркут“» , — заявив народний депутат і координатор роботи парламентаріїв на Майдані Сергій Соболєв («Батьківщина»).

Як повідомлялось, 19 грудня у комітетах Верховної Ради на вулиці Банковій бійців «Беркуту» та спецпідрозділів внутрішніх військ отримали відзнаки, грамотами та подяки нібито за розгін мирних демонстрацій.

До цього, голова Харківської ОДА Михайло Добкін передчасно привітав міліцію з професійним святом. Він подякував бійцям «Беркуту» та внутрішніх військ за захист адміністративних будівель на вулиці Банковій у Києві.

Нагадаємо, вночі 11 грудня бійці спецпідрозділу «Беркут» та військовослужбовці внутрішніх військ почали штурм барикад Майдану.

30 листопада після 4-ї години ранку бійці спецпідрозділу «Беркут» розігнали Євромайдан у Києві.

Джерело: Тиждень
Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути