chrome firefox opera safari iexplorer

Як Київський планетарій наблизив астрономічний «Горизонт подій»

10 грудня 2013 о 16:21

Відвідувачі Київського планетарію відсьогодні мають можливість подивитись лекції та презентації основані на інтерактивній програмі з астрономії, аналогів якої не існує у світі.
Зокрема, під час презентації «Горизонту подій» кореспонденту УНН вдалось поспілкуватись з керівником розробників цифрових планетаріїв Юрієм Костенко.

«Система «Горизонт подій» — це по суті космічний стимулятор, роботу якого забезпечує 15 цифрових проекторів розташованих за принципом мозаїки, кожен з яких засвічує певний сегмент купола і створює цілісне зображення. Завдання полягає в тому, щоб синхронізувати всі 15 відеосигналів і створити з цього єдиний відео екран», — сказав Ю. Костенко.

За його словами, програма керується з планшетного комп'ютера — лектор або оператор тримає в руках планшет і просто натискає на кнопки.
«Якщо це лекція, то вона складається з файлів з гіперпосиланнями, які ведуть до певної дії, наприклад руху планет», — пояснив він.

Розробник наголосив, що Україна завдяки таким програмам виходить на світовий рівень і стає одним з центрів створення передових технологій візуалізації для планетаріїв. Проте цей процес відбувається тихо, «бо українці самі по собі досить скромна нація».

«Завдяки цій цифровій системі ми зможемо показати не тільки космос, але і підводний світ, динозаврів, і є можливість навіть грати на сферичному екрані. Таким чином планетарій отримує нове дихання. У нього раніше була тільки одна можливість – показувати зоряне небо, на сьогоднішній момент він з просто планетарію перетворився на такий собі Fulldom theatre — театр занурень, де зображення оточує людину і він знаходиться всередині картинки», — сказав він.

Ю.Костенко зазначив, що на сьогодні у Європі та Америці сумарно є 4 виробника таких систем і ще один у Японії. При цьому в Росії поки лише відбуваються спроби створити таку технологію.

«Ця технологія вже успішно продається і близько 50 планетаріїв світу, більшість з них в Китаї та Росії, закупили її у нас», — сказав розробник.

Підсумовуючи Ю.Костенко зазначив, що київський планетарій, один з найбільших у Європі, оснащений не гірше, ніж провідні планетарії світу.

«При цьому у столиці це була абсолютно приватна ініціатива, тому кошти не залучались з державного бюджету, а надавались інвесторами», — зазначив він.

Джерело: unn.com.ua
Розділи: Новини культури

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути