chrome firefox opera safari iexplorer

31 січня розпочався Новий рік за китайським календарем

31 січня 2014 о 11:00

2014 рік за китайським календарем називається Роком Синього Дерев'яного Коня, і настав він 30 січня о 23:40 за київським часом.

Китайський Новий рік – Чунь цзе, що значить Свято весни, є для китайців найголовнішим святом, його відзначають вже більше двох тисяч років. Воно приходиться на перший новий місяць першого місяця року, між 12 січня і 19 лютого.

Ніч на Новий рік китайці називають «ніччю зустрічі після розставання». Для них це сама важлива мить року. Вся родина збирається за святковим столом, який вирізняється багатством і різноманіттям страв. Новорічна вечеря не обходиться без страв з курячого м’яса, риби і «доуфу» – соєвого сиру, який ми називаємо «тофу», тому що в китайській мові назви цих продуктів співзвучні зі словами, що означають «щастя» і «достаток».

Перші п’ять днів нового року призначені для зустрічей. Рідні, друзі, однокласники, співробітники навідують один одного і вітають з Новим роком.

Традиція дарування подарунків не дуже поширена в Китаї. На Чунь цзе традиційним подарунком є Я-суй цянь – кишенькові гроші у спеціальних червоних конвертах, які прийнято дарувати дітям. Дотримуючись давніх звичаїв, гроші дарують кожній дитині, що прийшла до будинку в перші 15 днів нового року.

На Свято весни кілька днів підряд проводиться гучні народні забави і ярмарки, де виконуються танки лева і драконів, танці „суходільних човнів”, номери на ходулях. Новорічні святкування закінчуються після Свята ліхтарів, на 15 день першого місяця нового року за місячним календарем.

За східним календарем, Рік Синього (Зеленого) Дерев’яного Коня, вступить у свої права 31 січня 2014 року та правитиме аж до 18 лютого 2015-го.

В 2014 рік Коня відповідають такі кольори, як синій (блакитний) і зелений. Стихія — вогонь, якій притаманна така характеристика, як рухливість, жвавість, внутрішня енергія, наснага, прагнення до влади, жадоба перетворень, творче горіння, раптовість, яскравість.

Рік 2014 кого – рік Коня принесе удачу тим, хто народився під його егідою кілька циклів тому, а саме в 1942 році, 1954, 1978, 1966, 1990, у 2002 році нового тисячоліття, 2014. Такі люди мають сталевий стрижень у своєму характері, вони напористі, жорсткі, свавільні. Люди, народжені в рік Коня, можуть поступитися своїми принципами заради досягнення цілей, і при цьому дуже запальні і категоричні, що заважає їм будувати відносини з оточуючими.

Кінь — енергійний, витривалий, часто нетерплячий. Він любить працелюбних людей і поважає відчуття свободи. Кінь не любить спритників і тих, хто намагається діяти за спинами інших. Тому навряд чи йому сподобаються нещирість та несправедливість. Щоправда, Коня можна спробувати обдурити, але якщо він це відчує (а кінь — створіння, яке дуже тонко все відчуває), то неодмінно покарає хитруна.

Судячи з усього, 2014 рік буде не сумним, а динамічним. Стрімкий та енергійний, але при цьому достатньо делікатний і товариський Синій Дерев’яний Кінь готовий усім допомагати й кожного підтримувати. Але лише в тому разі, якщо визнає вас достойними тих благ, на які претендуєте.

«Рідна країна»

Розділи: Традиції

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути