chrome firefox opera safari iexplorer

Екологи вимагають закрити Ай-Петрі для туристів

15 січня 2014 о 15:10

Екологи категорично проти намірів кримських властей розвивати гірськолижний туризм на Ай-Петрі.

Про це кримські й українські екологи заявили на прес-конференції в Сімферополі, передає сайт «Крим.Коментарі» .

«Не так давно міністр курортів Криму Олександр Лієв заявив, що Ай-Петрі планується перетворити на лижний курорт. І ми вчасно б´ємо тривогу, тому що вже зараз ми бачимо, що, незважаючи на табличку заповідника, йде масове катання на лижах», — зазначив представник Київського еколого-культурного центру Іван Парнікоза.

Як зазначили на прес-конференції, на Ай-Петрі вже й так щосили йде знищення заповідних територій підприємцями, які розгорнули там господарську діяльність. Так, після проведення Київським еколого-культурним центром перевірки дотримання природоохоронного законодавства у Ялтинському заповіднику, було виявлено масові порушення.

За словами Парникози, на плато в зимовий час постійно здійснюється катання на лижах, санях та снігоходах . Вартість поїздки на останніх становить, наприклад, 100 грн. Однак такий вид діяльності в заповідній зоні заборонено українським законодавством, як і використання місцевих печер в туристичних цілях. Як стверджують екологи, Ялтинському заповіднику дозволено використовувати печери лише в наукових цілях. Проте туди активно водять екскурсії, збираючи з туристів по 50 грн.

Не меншої шкоди Ай-Петрі завдають вже всім відомі кафе, кінні прогулянки та інша туристична інфраструктура.

«Ми маємо дуже плачевну ситуацію, але при цьому Державна екологічна інспекція Криму під час перевірки на території Ялтинського гірничо-природного заповідника і, зокрема, на плато Ай-Петрі, ними не було виявлено лижників, що мотузковий парк, підвісні містки, майданчики для стрибків, все це демонтовано, всього цього немає. Але ми вирішили самі перевірити і можемо сказати, що все, що нам пише інспекція, — це відверта брехня» , — зазначив Парнікоза.

У зв´язку з цим екологи мають намір звернутися до Мінприроди України та Генпрокуратури з вимогою розібратися з масовими порушеннями заповідного режиму на плато Ай-Петрі.

Зокрема, від Мінприроди вимагають забезпечити відвідування Ялтинського гірничо-природного заповідника виключно для еколого-просвітницьких цілей, з маркірованих маршрутами і в супроводі співробітників заповідника. Також забезпечити постійний контроль за діяльністю адміністрації заповідника, вжити заходів щодо створення на території Ай-Петринської яйли охоронної зони.

Також екологи вимагають від Генпрокуратури вжити заходів щодо запобігання порушень природно- заповідного законодавства і припинення незаконної госпдіяльності на території Ай-Петринской яйли.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути