chrome firefox opera safari iexplorer

Сутички активістів і «беркутівців» 22 січня. Польський погляд

23 січня 2014 о 14:41

У соціальних мережах активно поширюють відео з Києва польського журналіста TV Republika Бартоломея Маслянкевіча. На записі, зробленому 22 січня під час сутички активістів з «беркутівцями» на вул. Грушевського у Києві, зафіксовано побиття людей і журналістів.

На відео видно, як починається атака силовиків. Один із активістів, українець, намагається пояснити польському кореспонденту Бартоломею Маслянкєвічу, що знаходитися в цей момент на Грушевського дуже небезпечно і просить відступати разом з усіма. Також чоловік розповідає, що в одній з будівель неподалік є снайпер, який може вистрелити йому у голову.

Згодом журналісту вдягають медичну маску, бо вся вулиця задимлена і, ймовірно, силовики розпилюють газ.

Журналіст постійно розповідає про паніку і постріли з боку «Беркуту». Люди відступають, однак частина активістів і журналістів заблоковані під входом до готелю «Київ». На відеозаписі видно, як їх б’ють кийками. Однак згодом силовики таки реагують на виклики «Преса!» і йдуть далі.

«Беркут» б’є всіх! Беркут і міліція, – сказав журналіст. – Б’ють журналістів, жінок. Летить каміння в протестуючих. Міліція кидає каміння навіть в мене».

Згодом силовики відступають назад. На запитання журналіста до силовиків: «Що ти робиш? Ти – українець! Ти б’єш своїх братів» – ніхто не відповів.

Нагадаємо, протистояння між мітингувальниками і силовиками на вулиці Грушевського тривають з 19 січня. У сутичках загинули п’ятеро людей. Офіційно підтвердили загибель двох чоловіків від вогнепальних поранень. У лісі на Київщині знайшли тіло львів’янина Юрія Вербицького, якого викрали з однієї з лікарень Києва. Його упізнали родичі. Ще про двох загиблих повідомляли лікарі національного штабу спротиву.

Джерело: ZAXID.NET
Розділи: Суспільство

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути