chrome firefox opera safari iexplorer

В Івано–Франківську відкрили перший в Україні пам'ятник «Руській трійці»

09 січня 2014 о 11:25

Монументальна композиція із забронзовілими постатями Івана Вагилевича, Маркіяна Шашкевича та Якова Головацького — засновників літературного угруповання «Руська трійця», яке ще в тридцяті роки ХІХ століття розпочало національно–культурне відродження Галичини, нарешті отримала офіційну прописку в середмісті обласного центру Прикарпаття.

За участі переважно інтелігенції пам’ятник, встановлений у сквері біля Івано–Франківського національного медуніверситету, неподалік колишньої гімназії, в якій навчався Іван Вагилевич, освятили ієрархи традиційних українських церков, пише Україна молода.

Кожен із трьох просвітителів уже має свої копії у вигляді окремих монументів та барельєфів, але разом на одному постаменті їх вдалося вперше «зібрати» завдяки автору ідеї, прикарпатському краєзнавцю Богдану Гавриліву.

 

Місцевий скульптор Володимир Довбенюк увічнив історичний момент, під час якого Маркіян Шашкевич показує друзям щойно видрукуваний перший примірник альманаху «Русалка Дністровая», з якого започаткувалася нова українська література в Галичині».

umoloda.kiev.ua

 umoloda.kiev.ua

Історія спорудження пам’ятника багато в чому схожа на багато­страждальне життя «Руської трійці». За рішенням виконкому Івано–Франківської міськради, монумент мав постати ще восени 2011–го, якраз до 200–річчя від днів народження Шашкевича й Вагилевича. Та міська влада, пославшись на фінансову скруту, невдовзі не тільки усунулася від реалізації проекту, а й передумала виділяти з бюджету свою частку — 100 тисяч гривень, раніше затверджених для «Руської трійці» рішенням сесії міськради. Отже, прикарпатським ентузіастам, об’єднаним у координаційну раду, до якої входили переважно краєзнавці та письменники, довелося взяти справу у свої руки і методом народної будови таки довести її до логічного завершення.

Як відзначив на урочистостях з нагоди відкриття пам’ятника голова Івано–Франківської обласної організації Спілки краєзнавців України Михайло Косило, благородну ідею увічнення заслуг «Руської трійці» власними коштами підтримало понад 20 тисяч прикарпатців, мешканців інших земель України та зарубіжжя.

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути