chrome firefox opera safari iexplorer

Через акції протесту посилили охорону Януковича

07 лютого 2014 о 10:36

Охорону президента Віктора Януковича посилено через акції протесту у країні. Про це повідомляє «Коммерсантъ-Україна» з посиланням на джерело в Управлінні державної охорони (УДО).

Наказ УДО №35 про затвердження порядку відвідування місць постійного і тимчасового перебування президента було зареєстровано в Мін'юсті 30 січня і позначено грифом «для службового користування». Документ, оприлюднений у системі «Ліга:Закон», набере чинності через десять днів з моменту реєстрації. У ньому йдеться, що місця, де тимчасово або постійно знаходиться президент, вважаються «режимними територіями», обладнуються технічними засобами контролю безпеки та зв'язку, а також «повинні відповідати протипожежним, санітарно-гігієнічним, екологічним та радіаційним вимогам».

В УДО пояснили, що це перша подібна інструкція. Її було прийнято у зв'язку з «революційною» і «соціально нестабільною ситуацією в країні». «Раніше ми користувалися нормами закону про державну охорону органів державної влади та посадових осіб, однак, щоб спростити інструктаж співробітників, було вирішено підготувати окремий наказ. Зараз охорону президента посилено. Це виражається, зокрема, у більш уважному огляді осіб, що допускаються до президента, особливо ретельному контролі документів, посиленій перевірці територій»,- повідомило джерело в управлінні.

В документі йдеться, що на режимну територію забороняється допуск осіб у стані алкогольного або наркотичного сп'яніння, з тваринами, а також у вигляді, який «ображає людську гідність і суперечить суспільній моралі». «Був випадок, коли на режимної територію чоловік намагався пройти з собакою. Ми повинні прогнозувати ситуацію. А раптом тварина когось вкусить або травмує? Мова йде про безпеку не тільки президента, а й інших осіб»,- пояснило джерело.

Згідно з наказом, до місця роботи та тимчасового перебування президента громадяни можуть входити з дозволу глави президентської адміністрації або начальника служби безпеки президента. До місця роботи голови держави забороняється проходити з мобільним телефоном, приймально-передавальними, аудіо- та відеозаписуючими пристроями. У місця тимчасового перебування президента, наприклад на автотрасах, забороняється проносити боєприпаси, зброю, радіаційні та легкозаймисті речовини, колючо-ріжучі предмети. Громадянам забороняється мати при собі портфелі, сумки, аудіо- та відеотехніку, мобільні телефони. Крім того, заборонені речовини, які можуть бути використані для здійснення диверсій і терактів, а також предмети, «які викликають підозру».

Перелік "підозрілих предметів в УДО не уточнюють і кажуть, що ступінь ризику співробітник охорони визначає самостійно: «Наша людина, коли перебуває на службі, має вміти передбачати небезпеку, яка може критися у простих речах. Ви пам'ятаєте, як вбили Степана Бандеру? Його отруїли у несподіваний спосіб. Нам треба підозрювати все!»

Робота журналістів у документі стоїть останнім пунктом: «Відвідування місць тимчасового перебування президента працівниками ЗМІ з фото-, аудіо- і відеотехнікою здійснюється за письмовим погодженням з пред'явленням документів на постах охорони».

В Інституті Медіа Права вважають, що новий порядок не вплине на роботу журналістів. «Журналістів як не пускали до президента, так і не будуть пускати. Не було такого, щоб журналіст міг вільно підійти до глави держави і поставити йому питання,- каже директор інституту Тарас Шевченко.- Цим документом УДО готує правову базу для посилення охорони президента і виправдання своїх жорстких дій з забезпечення цієї охорони. Зараз всі силові структури так діють».

Джерело: DT.UA
Розділи: Суспільство