chrome firefox opera safari iexplorer

Рада ухвалила звернення до держав Будапештського меморандуму через події у Криму

28 лютого 2014 о 11:15

Верховна Рада України ухвалила звернення до держав-гарантів відповідно до Меморандуму про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештський меморандум) через останні події у Криму.

Як повідомляється, за цю постанову проголосували 246 народних депутатів із 314, зареєстрованих у сесійній залі.

«Верховна Рада вимагає від Російської Федерації припинити кроки, які мають ознаки посягання на державний суверенітет і територіальну цілісність України, в тому числі відмовитися від підтримки сепаратизму в Україні у будь-якій формі. Зі свого боку, Верховна Рада України зазначає, що всі цивільні права громадян України російської національності, гарантовані Конституцією України та міжнародними зобов'язаннями України, в тому числі мовні, є і будуть надалі повністю і неухильно дотримані в Україні», — йдеться у зверненні.

Парламентарії також вимагають від усіх держав — гарантів згідно з Будапештським меморандумом «практичними діями підтвердити закріплені в Меморандумі зобов'язання згідно з принципами заключного акту НБСЄ поважати незалежність і суверенітет та існуючі кордони України, підтвердити зобов'язання утримуватися від загрози силою або її застосування проти територіальної цілісності або політичної незалежності України, і жодна їхня зброя ніколи не використовуватиметься проти України».

Депутати закликають сторони-підписанти Меморандуму провести негайні консультації з Україною для зняття напруги і відновлення атмосфери взаємної довіри.

Рада також вимагає від держав-гарантів підтримати здійснення Радою безпеки ООН моніторингу ситуації в окремих регіонах України, зокрема в Автономній Республіці Крим, як такої, яка може становити загрозу міжнародному миру і безпеці. У разі її ескалації вимагає від держав-гарантів домагатися негайних дій Ради Безпеки ООН з надання допомоги Україні як державі-учасниці Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, в тому числі з урахуванням попереднього розгляду цього питання, за результатами якого було ухвалено заяву голови Ради Безпеки ООН від 20 липня 1993.

«Запрошує в Україну спеціальні місії під егідою ОБСЄ та Ради Європи для перевірки належного дотримання прав громадян України всіх національностей і конфесій в Автономній Республіці Крим та інших регіонах України. Звертається до Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй з пропозицією скликати засідання для розгляду зазначених проблем в контексті заяви ради Безпеки ООН від 20 липня 1993 року», — підкреслюється у зверненні.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути