chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні опозиція намагатиметься повернути Конституцію-2004 та «вигнати» Рибака

04 лютого 2014 о 09:37

Сьогодні у Верховній Раді України почнеться черговий пленарний тиждень. Народні депутати в посиленому режимі мають виводити країну з кризи. На вчорашній Погоджувальній раді глави фракцій і комітетів обговорювали майбутні засідання, а тон обговорення задала опозиція. 

«Рада не може працювати в звичайному режимі. Ми підготували конституційний акт про повернення Конституції 2004 року, і цей акт має бути проголосований . Ми вимагаємо скасувати диктаторські повноваження чинного президента!», — заявив Яценюк. Він переконаний, що опозиція має достатньо голосів для кардинальних змін, йдеться в матеріалі КоммерсантЪ.

Якщо питання повернення до Конституції-2004 не буде винесене сьогодні на голосування, опозиція погрожує відправити у відставку голову Верховної ради Володимира Рибака.

Цікаво, що Конституція-2004 згуртувала опозицію. Навіть Олег Тягнибок, який раніше виступав проти повернення до неї, заявив, що тепер підтримує цю ідею. 

«У „Свободи“ багато зауважень до Конституції 2004 року, але ми готові підтримати акт. Це перерозподілить владні повноваження і допоможе вийти з кризи», — заявив Тягнибок.

Влада скептично ставиться до заяв опозиції. Глава Партії регіонів Олександр Єфремов, наприклад, вважає, що опозиції слід готуватися до наслідків своїх дій. Крім того, він заявив про готовність партії до розвитку країни. 

«Якщо в опозиції стоїть завдання розгойдати ситуацію, змінити владу, то необхідно розуміти: влада, яка змінюється таким чином, буде змінюватися і далі. Наша фракція готова працювати з тих питань, які назріли в суспільстві і за які люди стоять на Майдані, — це боротьба з корупцією та розвиток бізнесу», — заявив політик.

Питання ж повернення до Конституції-2004 досі відкрите. Опозиція і далі переконує, що має достатню кількість голосів для вдалого голосування. Владні сили заперечують – додатковим голосам немає звідки взятися. 

Нагадаємо, що Яценюк збирається знищити «посаду диктатора» та монополію влади. Якщо ж опозиція візьметься за «вигнання» спікера Володимира Рибака, то наступним спікером, за словами Юрія Луценка, може стати або Петро Порошенко, або ж Сергій Тігіпко.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути