chrome firefox opera safari iexplorer

13 сповідей Борислава Брондукова

17 березня 2014 о 08:50

Український Чарлі Чаплін, комік із сумними очима, Король епізоду — так називали Борислава Брондукова поціновувачі його творчості.

Він мав дивовижний талант перевтілюватися у будь-кого: то він гульвіса та пройдисвіт, а за мить вже елегантний джентльмен, у цій стрічці він звичайний робітник, а ось тут вже – англійський інспектор-детектив.

Він без перебільшення був майстром епізоду, всього за декілька хвилин він міг проявити себе, розкритися так, що саме такі ролі найбільше запам’ятовувалися глядачеві, а вислови його героїв ставали крилатими.

brondukov20Сам же актор до своєї популярності ставився з гумором, називав себе «популярним злиднем», любив жартувати з близькими та колегами.

За підтримки україномовного сайту гарного настрою «Каралєвна» (www.karalevna.com.ua) 7 березня 2014 року відбулася тепла зустріч друзів та прихильників творчості улюбленого актора – Борислава Брондукова.

Під час зустрічі гості переглянули ретро-світлини з фотовиставки під назвою «Кіно і друзі», які були люб’язно надані приятелем актора, заслуженим діячем мистецтв України, кінооператором, оператор-постановником близько 30 художніх фільмів; членом Правління Гільдії кінооператорів, членом Спілки кінематографістів України, членом Європейської асоціації кінооператорів I.M.A.G.O. Юрієм Гармашем.

Юрій Тимофійович розповів, що ідея створення фотовиставки з’явилася, коли він знайшов негативи знімків Борислава Брондукова. Юрій фотографував все, що відбувалося під час зйомок та поза ними. До 75 річчя видатного актора Юрій Гармаш спільно з Держкомкіно надрукував 31 фотографію.

Юрій Гармаш також розповів, що під час зйомок у картині «Бур'ян» в невеличкому селі на Полтавщині, коли були перебої з електрикою, Брондуков вишивав хрестиком, що було дуже зворушливо та незвично. Взагалі актор був майстром на всі руки, власноруч робив меблі, мив посуд, залюбки готував. Кінооператор Валерій Анісімов, який теж завітав на зустріч, розповів про свої спогади та зустрічі з Бориславом Брондуковим.

Молодший син актора, Богдан Брондуков, згадував, що батько дуже часто брав його на зйомки фільмів. Він пам’ятає, як ціле літо провів з татом на зйомках фільму «Ізгой», вони жили в одній гостинній родині, з якою спілкуються й досі. Батько завжди говорив синові, що не хотів би, щоб він обрав шлях акторства. Але Богдан таки вступив до інституту ім. Карпенка-Карого на спеціальність «продюсер кіно». Втім, син все-таки дослухався до порад батька, лишивши кіношні справи – став підприємцем.

2014-03-05_230050

Богдан зачитав усім гостям лист Борислава Брондукова до своєї дружини, який він писав у хвилини розлуки, будучи у відрядженнях, на зйомках, в літаках, потягах. Листи були наповнені любов’ю, вдячністю, теплими словами та віршованими рядками.

Пізніше ці вірші увійшли в його збірку «13 сповідей», які були присвячені коханій дружині Катерині, котра й досі зберігає спогади про їхні щасливі моменти життя. Вона так і не вийшла заміж вдруге, живе у Биківні, виховує онуків, знаходить у тому розраду та сенс життя. Пропонуємо декілька віршів актора:

Ділю я серце лиш з тобою
Блаженний час прийшов з небес
Душа моя в твоїм покої
Це найдорожче із чудес

Людям сняться сині гори
Мені ж — твої очі
Людям хочеться багато
Мені ж — тебе доста

Поріднимо наші долі
Великим коханням
Та забудем чуже слово,
Що звуть розставанням

Болить й питає: Скільки часу
Єдиним шляхом нам іти?
Бо моя молодість згасає,
Тобі ж – в ній довго ще цвісти

Я називаю тебе раєм!
Своїм – на грішній цій землі
Я в нім живу тепер й волаю:
Не загубити б всі ці дні!

Довідка

Борислав Брондуков народився 1 березня 1938 року у селі Дубове на Київщині, 10 березня 2014 року вже 10 років, як його немає з нами.

Кінодебют актора відбувся під час його навчання в театральному інституті ім. Карпенко Карого, у стрічці С. Параджанова «Квітка на камені». Борислав Брондуков зіграв у більш ніж 100 фільмах: «Анничка», «Вій», «Камінних хрест», «Гадюка», «Захар Беркут», «Родина Коцюбинських», Комісари», «Зелений фургон», «Спортлото 82», «Ми з джазу», Кіт у мішку», «Шерлок Холмс і доктор Ватсон» та ін.

Народний артист Української РСР. Перший лауреат Державної премії України імені Олександра Довженка. Диплом ІІІ-го Всесоюзного кінофестивалю за роль у фільмі «Камінний хрест». Лауреат XIX Всесоюзного кінофестивалю — за кращу чоловічу роль.

Олена Некрасова