chrome firefox opera safari iexplorer

Що потрібно мати при собі на випадок війни: екстренна валіза

28 березня 2014 о 12:22

77668c62921831d0f9baa979a6bd462c

Екстренний рюкзак – це узагальнене визначення базового набору речей, необхідного кожній цивільній людині, щоб вижити в будь-якій екстремальній ситуації. Цивільний тривожний рюкзак, як правило, являє собою укомплектований рюкзак об’ємом від 30 і більше літрів, що містить необхідний індивідуальний мінімум одягу, предметів гігієни, медикаментів, інструментів, засобів індивідуального захисту та продуктів харчування.

Всі речі в тривожному рюкзаку є новими (періодично поновлюваними) і не використовуються власником у повсякденному житті. Цивільний тривожний рюкзак призначений для максимально швидкої евакуації із зони надзвичайної події, будь-то землетрус, повінь, пожежа, загострена криміногенна обстановка, епіцентр військових дій і т.д. У цей складний час тривожний рюкзак повинен бути присутнім в кожній родині. Якщо ви думаєте інакше, то вам немає сенсу читати далі. В першу чергу треба визначитися з самою валізою. Для цієї мети зручніше використовувати невеликий рюкзак. Чому рюкзак, а не сумку? Уявіть ситуацію, в якій вам доведеться йти пішки, а не їхати на машині. 

Наприклад, всюди затор і треба терміново евакуюватися пішки. Накинули рюкзак і пішли. З сумкою проблематичніше – тягати менш зручно. Відразу хочеться сказати про укладання рюкзака. Як невеликі, так і експедиційні рюкзаки треба укладати не за принципом «важке – вниз», а розподіляти вантаж рівномірно. Відмінно , якщо у вас буде рюкзак з «підвалом» (нижнім клапаном). Укладайте рюкзак так , щоб можна було швидко і без ускладнень знайти потрібну річ. Добре, якщо рюкзак укомплектований спеціальною накидкою від дощу.

Якщо в комплекті її немає, то її можна купити окремо. Так само варто відзначити, що перевагу треба надавати рюкзаку, який зручно розташовується на спині, не сковує рухів і не розійдеться по швах в перші 30 хвилин. Розглянемо тепер більш детально і ґрунтовно , які комплекти речей і продуктів першої необхідності вам необхідно буде зібрати. Список частково заснований на рекомендаціях Нью-Йоркської служби з надзвичайних ситуацій. Можливо, у вашій місцевості і для вашої родини його доведеться скоротити або, навпаки, розширити. Наприклад, у літні , інвалідів та дітей є особливі потреби.

Отже, на випадок екстренної евакуації радиться мати напоготові міцний і зручний рюкзак з найнеобхіднішим. У нього рекомендується покласти наступне:

1. Копії важливих документів у водонепроникній упаковці. Заздалегідь зробіть копії всіх важливих документів – паспорта, автомобільних прав, документів на нерухомість, автомобіль і т.д. Документи треба укладати так, щоб у разі необхідності їх можна було швидко дістати. У деяких джерелах так само вказують серед документів тримати кілька фотографій рідних і близьких.

2. Кредитні картки та готівку. Нехай у вас буде невеликий запас грошей.

3. Дублікати ключів від будинку і машини.

4. Карту місцевості, а також інформацію про спосіб зв’язку і умовленому місці зустрічі вашої родини.

5. Засоби зв’язку та інформації. Невеликий радіоприймач з можливістю прийому в УКХ і FM діапазоні. Зараз є недорогі приймачі з динамо-машиною і акумулятором. Дозволить бути в курсі ситуації. Запасні батарейки до радіоприймача (якщо потрібні). Можна взяти мобільний телефон (якщо є) із зарядним пристроєм.

6. Ліхтарик (краще кілька) і запасні батарейки до нього.

7. Компас, годинник (перевагу надавайте водонепроникним).

8. Мультитул (англ. Multitool) – багатофункціональний інструмент, зазвичай у вигляді складних штук, в яких заховані додаткові інструменти (лезо ножа, шило, пила, викрутка, ножиці і т.п.).

9. Ніж, топірець.

10. Сигнальні засоби (свисток , фальшвеєр і т.д.).

11. Штук п’ять пакетів для сміття, об’ємом 120 літрів. Може замінити намет або тент, якщо розрізати.

12. Рулон широкого скотча.

13. Упаковка презервативів (12 штук без коробки, природно, без мастила і ароматизаторів). Презерватив – річ багатогранна.

14. Шнур синтетичний 4-5мм, близько 20 м.

15. Блокнот і олівець

16. Нитки та голки

17. Аптечка першої допомоги. В описі будь-якого «тривожного рюкзака» велике місце відводиться медикаментам. Майже завжди їх більше, ніж у стандартній автомобільній аптечці. Воно й зрозуміло: мається на увазі, що допомога може бути надана не тільки собі, а й оточуючим. Аптечка повинна містити: – Бинти , лейкопластир, вата, йод, – «Активоване вугілля» (інтоксикація), – «Парацетамол» (жарознижувальний) – «Пенталгін» (знеболююче) – «Супрастин» (алергія) – «Імодіум» (діарея) – «Фталазол» (шлункова інфекція) – «Альбуцид» (очні краплі).

18. Прийняті вами ліки (мінімум на тиждень) з описом способу застосування та дози; рецепти; прізвища та мобільні телефони ваших лікарів (стежте за терміном придатності ліків).

19. Одяг: комплект нижньої білизни (2 пари), шкарпетки бавовняні (2 пари) і вовняні, запасні штани, сорочка або кофта, плащ- дощовик, в’язана шапочка, рукавички, шарф (може знадобитися в найнесподіваніших ситуаціях). Зручне, надійне взуття.

20. Міні -палатка, поліуретановий килимок, спальник (якщо дозволяє місце).

21. Засоби гігієни: зубна щітка і зубна паста, невеликий шматок мила, рушник (є такі в упаковці пресовані), туалетний папір, кілька упаковок одноразових сухих хусток або серветок, кілька носових хусток, вологі серветки. Жінкам – засоби інтимної гігієни. Можна взяти бритву і манікюрний набір.

22. Приналежності для дітей (якщо необхідні).

22. Посуд: казанок, фляга, ложка, кружка (краще металеву 0.5л), розкладний стаканчик.

23. Сірники (бажано, туристичні), запальничка.

24. Запас їжі на кілька днів – все, що можна їсти без попередньої обробки і не займає багато місця, довго зберігається (нешвидкопсувні), особливо необхідна питна вода: – Запас питної води на 1-2 дні, який треба періодично оновлювати (вода не повинна бути застояною) – Висококалорійні солодощі: кілька батончиків «Snickers» або «Шок» (до цих пір використовуються тактичними групами, як джерело живлення і енергії, що володіє малою вагою), жменю льодяників – Набір продуктів: пару банок хороших консерв, галети, суп-пакети, м’ясні та рибні консерви. Якщо ще дозволяє місце: крупа перлова, гречана, рис довгозерний, пшоно, макарони, вермішель, сухі овочеві напівфабрикати. – Горілка, вино, спирт. Півлітра горілки для когось може бути засобом для зняття стресу і валютою.

25. Сімейні цінності, реліквії, але ні в якому разі не на шкоду всьому іншому. Цей список, природно, доповнюється і коригується за вашими потребами . Намет, килимок і спальник речі не обов’язкові, але все ж вони включені в список. Без них приблизний обсяг рюкзака становить близько 30 літрів.

Джерело: Inspired
Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути