chrome firefox opera safari iexplorer

У неділю українці світу на флеш-мобах читатимуть «Заповіт» Шевченка

05 березня 2014 о 13:23

З нагоди 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка студенти Українського католицького університету та Університету банківської справи НБУ ініціюють міжнародний флеш-моб.

Про це повідомляє прес-служба УБС НБУ.

Молодь пропонує українцям світу 9 березня збиратись, аби декламувати поезії Кобзаря, зокрема о 12.00 за місцевим часом виконати «Заповіт». Саме у цей час «Заповітом» розпочнуться віча на майданах у Києві та Львові.

Разом з тим, організатори флеш-мобу звертаються до учасників з проханням записати ці читання на відео і надіслати в УКУ чи УБС НБУ. Згодом з них буде змонтовано загальний відеоролик, де кожна наступна фраза поезії чи «Заповіту» читатиметься чи виконуватиметься різними учасниками.

Свої зголошення до участі в флеш-мобі «Весь світ читає Шевченка», а згодом і відео можна надсилати на електронну скриньку events@ucu.edu.ua або spekа@ukr.net.

Вже зараз до участі в акції «Весь світ читає Шевченка» зголосилися як великі міста, так і маленькі містечка України, серед яких Львів, Новий Розділ, Кривий Ріг, Харків, Васильків, Київ, Трускавець, Дрогобич, Тернопіль.

Водночас багато українців, які проживають за кордоном чи в цей день перебуватимуть поза межами Батьківщини, також вийдуть на площі міст до пам’ятників Шевченку, щоб віддати шану поету. Так, організатори отримали підтвердження з Польщі (Варшава), Великобританії (Ковентрі), Італії (Рим), Греції, Чехії, Австрії (Грац), ПАР (Кейптаун), Німеччини, Австралії (Мельбурн), Канади, США, Швеції (Стокгольм).

Організатори флеш-мобу закликають і інші громади міст та країн зголошуватися до участі та прочитати в цей день твори Шевченка. Обов’язковим твором для читання, окрім інших, має стати «Заповіт».

Крім того, організатори запрошують до акції не лише україномовну аудиторію, адже «Заповіт» перекладений багатьма мовами світу. І було б дуже цікаво, якби у цьому відео звучала, попри українську, ще і російська, англійська, іспанська, арабська і всі інші мови світу, йдеться у повідомленні.

Джерело: Zik.ua
Розділи: Некатегоризовано

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути