chrome firefox opera safari iexplorer

Україна відмовляється від головування в СНД і подумає, чи бути членом

19 березня 2014 о 15:23

Україна цього року не буде більше головувати в Союзі незалежних держав, які раніше входили в СРСР.

Про це заявив директор департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ України Євгеній Перебийніс на брифінгу в Києві.

«Українська сторона прийняла рішення не продовжувати своє головування в СНД в 2014 році», — повідомив він.

Київ розглядає доцільність подальшої своєї участі в СНД.

«Україна залишає за собою право розглянути питання про свою подальшу участь у СНД. Це питання зараз розглядається», — повідомив Перебийніс.

За його словами, СНД замість реалізації своїх основних завдань стало «інструментом реалізації інтересів окремих членів Співдружності, зокрема РФ».

Представник МЗС нагадав, що у зв'язку з ситуацією в Криму Україна наполягала на ухваленні Співдружністю заяви з осудом агресії. Київ виходив із того, що СНД базується на принципах поваги до суверенітету й недоторканності кордонів.

«На жаль, останні події засвідчили зворотне», — сказав дипломат.

Попри те, що Україна була однією з фундаторок СНД за результатом підписань Біловезької угоди у 1991 році, вона не ратифікувала Статут СНД, тому де-юре вона не є державою-членом Співдружності.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути